A lengyelek magyarázatot követelnek Berlintől

Beata Szydlo lengyel miniszterelnök kedden felszólította a német kormányt, hogy adjon magyarázatot a legutóbbi németországi terrorcselekményekkel kapcsolatban.

„Hetek óta naponta terrortámadásokról hallunk. A legutóbbi események lengyel állampolgárokat is érintettek” – idézték a hírügynökségek a kormányfőt.

 

Beata Szydlo – mint az AFP rámutatott – nyilvánvalóan arra a lengyel nőre utalt, akit egy szíriai menekült bozótvágó késsel gyilkolt meg Reutlingenben. A német hivatalos vizsgálatok szerint ugyanakkor a gyilkosság oka párkapcsolati konfliktus volt – tette hozzá az AFP.

„A lengyel állam kötelessége, hogy magyarázatot, őszinte tájékoztatást követeljen az eseményekkel kapcsolatban, azok ugyanis a közvetlen szomszédságunkban történtek” – jelentette ki Szydlo újságírók előtt.

A lengyel nemzeti konzervatív kormány hosszú idő óta bírálja a német menekültpolitikát. Varsó határozottan elutasítja a menekülteknek az Európai Bizottság által javasolt kvóta szerinti befogadását.

Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter már egy nappal korábban felelőssé tette a német kormányt a legutóbbi erőszakos cselekményekért.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »