A lengyel pedagógusok a reform ellen tüntettek

A tervezett oktatási reform ellen tüntettek hétfőn az egyik lengyel pedagógus szakszervezet tagjai hétfőn a lengyelországi vajdasági központokban, a tiltakozások során az ellenzék az oktatásügyi miniszter leváltását célzó parlamenti indítványt helyezett kilátásba.

A lengyel kormány által előterjesztett, jelenleg társadalmi konzultációra bocsátott reform keretében a jövő tanévtől Lengyelországban visszatérnének az 1999-ben megszüntetett modellhez, mely nyolc évfolyamos általános iskolából és négy évfolyamos gimnáziumból állt. A jelenlegi rendszerben a hat évfolyamos általános iskolát a három évfolyamos gimnázium követi, majd a szintén három évfolyamos líceumban tanulnak tovább a diákok.

A tiltakozásokat szervező Lengyel Pedagógusszövetség (ZNP) képviselői károsnak minősítették a reformtervezetet. Úgy látják, hogy káoszt okozna az iskolarendszerben, rontaná az oktatás minőségét, és sok pénzbe kerülne.

A legnagyobb, többezres tüntetés Krakkóban zajlott. Varsóban a szervezők szerint 2 ezren gyűltek össze, a többi vajdasági városban több száz fős tiltakozások történtek.

A nyugat-lengyelországi Wroclawban összegyűlt tüntetők előtt Grzegorz Schetyna, a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform elnöke beszélt. Hátrányosnak nevezte a reformtervet, és bejelentette: pártja bizalmatlansági indítványt nyújt be Anna Zalewska lengyel oktatási miniszter ellen.

Ryszard Proksa, a Szolidaritás pedagógus szakszervezet képviselője Schetynának, valamint a rendszeres kormányellenes tiltakozásokat szervező Demokráciavédelmi Bizottság (KOD) híveinek jelenlétére utalva azt mondta: tiszteletben tartaná a tüntetéseket, ha csak pedagógusok vennének rajtuk részt. “Sajnos abból, amit látok, arra következtetek, hogy politikai tiltakozásról van szó” – vélte.

A ZNP, a Szolidaritás, valamint egy harmadik lengyelországi pedagógus szakszervezet képviselői a tüntetésekkel egyidejűleg Zalewska miniszterrel egyeztettek a reformról. Zalewska “átgondoltnak, felelősségteljesnek” minősítette a kormánytervezetet, és rámutatott: épp a ZNP-nek néhány évvel ezelőtti követelményeit teljesítik általa.

Az oktatási rendszer reformja része a tavaly november óta kormányzó Jog és Igazságosság párt választási programjának. Az IBRiS közvéleménykutató tavaly ősszel végzett felmérése szerint a lengyelek 67,9 százaléka támogatta a régi iskolai modellhez való visszatérést, 26,4 százalék pedig ellenezte azt.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »