A lengyel kormányfő élesen bírálta az Európai Bizottságot

MTI nyomán

Szokatlanul éles szavakkal foglalt állást Beata Szydlo lengyel miniszterelnök pénteken a szejmben az alkotmánybírósággal kapcsolatos viszály és az Európai Bizottság (EB) Lengyelországgal szemben támasztott követelései ügyében.

“Az Európai Bizottságban egyre többen vannak olyanok, akik az Európai Unió szétverését szeretnék”

– jelentette ki Beata Szydlo arra reagálva, hogy Brüsszel szerdán újabb lépéseket helyezett kilátásba az uniós jogállamisági mechanizmusban Lengyelországgal szemben.

A lengyel kormányfő élénk ellenzéki reagálások közepette ismertette kabinetjének állásfoglalását. Az ellenzéki politikusok felé fordulva kijelentette:

“Kínos, hogy az Európai Bizottság nem képes eltekinteni attól a politikai nyomástól, amelyet önök gyakorolnak.”

Majd hozzátette: kormánya elszánta magát arra, hogy az alkotmánybírósági válságot megoldja.

“Meg kell gyógyítani azt az intézményt, melyet belerángattak a politikába és az ellenzék megbotránkoztató játékaiba”

– mondta.

Szydlo cáfolta azokat az ellenzéki vádakat, melyek szerint Lengyelország az Európai Unióval szállt vitába.

“Lengyelország az EU teljes jogú tagja, a többi tagországgal azonos jogai és kötelességei vannak” – szögezte le, hozzátéve: kormánya nem “tárgyalásokat, hanem párbeszédet folytat” az uniós intézményekkel, mégpedig ugyanazon elvek szerint, mint a többi uniós ország. “Ma nem Lengyelországnak, hanem az Európai Bizottságnak van gondja saját jóhírével, tekintélyével” – jelentette ki.

A fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) elnöke felszólalásában úgy vélte, hogy Szydlo felszólalásával “meggyalázta az alkotmányt”, mégpedig “az egész ország, egész Európa szeme láttára”. “Lengyelország szégyelli magát azért, amit ön itt most mondott” – jelentette ki Grzegorz Schetyna.

A kormánypárt pénteken Lengyelország szuverenitása védelméről szóló határozattervezetet nyújtott be a szejm házelnökéhez. Ebben leszögezik: Lengyelország demokratikus jogállam, ugyanakkor jelenleg “az alkotmánybíróságról zajló politikai vita ürügyén” olyan próbálkozások történnek, melyek “aláássák a demokrácia elveit, a jogrendet és a társadalmi békét”.

A tervezet arra is kitér, hogy az uniós intézmények az illegális migráció ügyében olyan döntéseket próbálnak rákényszeríteni Lengyelországra, melyek “nem oldják meg a problémát, nincs alapjuk az uniós jogban, és sértik a lengyel szuverenitást, valamint az európai értékeket”. Emellett Lengyelország biztonságát, “civilizációs örökségét és nemzeti önazonosságát” is veszélyeztetik.

Az EB szerdán közölte: ha hétfőig nincs jelentős előrelépés a lengyelországi alkotmánybírósági válság megoldásában, újabb lépést tesz az uniós jogállamisági mechanizmusban. A varsói kormány még aznap több időt kért arra, hogy országa feloldhassa az alkotmánybírósággal kapcsolatos patthelyzetet.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »