A lengyel államfő szeint az emberek egy segítő EU-ra vágynak

A lengyel államfő szeint az emberek egy segítő EU-ra vágynak

Az unió polgárai olyan az Európai Uniót (EU) akarnak, mint amilyen korábban volt, vagyis szabad és segítő, nem pedig olyan, amely akadályokat állít és utasít – jelentette ki Andrzej Duda lengyel államfő szerdán Pozsonyban.

A lengyel elnök erről a brit népszavazás eredményével kapcsolatban beszélt szerdán kezdődött kétnapos pozsonyi hivatalos látogatása során, azon a sajtótájékoztatón, amelyet Andrej Kiska szlovák köztársasági elnökkel közösen tartottak.

“Ha a (brit) népszavazással összefüggésben nézem, akkor a polgárok olyan uniót akarnak, mint amilyen kezdetekben volt. Olyan uniót, amely szabadságot és segítséget nyújt, nem pedig olyat, amely akadályokat támaszt és utasítgat”

– fogalmazott Andrzej Duda. Megjegyezte:

csak egy EU van, annak nincs jobbik és rosszabbik fele.

A két államfő találkozója utáni sajtótájékoztatón Andrej Kiska szlovák köztársaság elnök Lengyelországot Szlovákia fontos szövetségesének és jelentős gazdasági partnerének nevezte.

Az EU-ban uralkodó – a brit népszavazás utáni – aktuális viszonyok és a pénteken kezdődő szlovák uniós elnökség kapcsán rámutatott:

az unió most nincs a legjobb formában.

Megjegyezte:

az EU intézményeinek több tapintatot és empátiát kellene tanúsítania az iránt, ami az egyes tagországokban zajlik.

Andrzej Duda csütörtökön folytatja szlovákiai látogatását, egyebek mellett Robert Fico szlovák kormányfővel is találkozik.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »