„A légnyomástól b*ziság jött ki rajta” – Káosz a sürgősségi ellátásban

„A légnyomástól b*ziság jött ki rajta” – Káosz a sürgősségi ellátásban

40 fokos lázas gyerekkel küldtek tovább egy nagykovácsiból érkező családot a budapesti János kórházból a Bethesdába, arra hivatkozva, hogy már nem tartozik az ellátási körzetükhöz. Panaszkodnak a sürgősségi ellátás anomáliáira az orvosok is, szerintük sokszor olyan eseteket is a kórházakra hárítanak a háziorvosok, amelyeket ők is elláthatnának.

A 8 éves Dánielt szülei 39,5 fokos lázzal vitték orvoshoz. „A budakeszi orvosi ügyelet tanácsára bevittük a János kórházba a fiamat, akkor már 40 fokos láza volt. Ott pedig azt mondták, hogy nem ők az ügyeletes kórház, mert Nagykovácsi a Bethesdához tartozik, vigyük át oda a gyereket” – mesélte gyermek édesanyja.

Nagykovácsiból 22 kilométer a Bethesda gyermekkórház, autóval majdnem háromnegyed óra. Ha kisfiuk decemberben betegedett volna meg, akkor csak a Szent János kórházig kellett volna menniük, ami negyedóra sincs.

Hírdetés

De nem csak ilyen gondok vannak a sürgősségi ellátásban. Egy szegedi klinika sürgősségi osztályának vezetője egy szakkonferencián fakadt ki. Pető Zoltán azt mondja, a háziorvosok sokszor olyan eseteket is áthárítanak a kórházakra, amelyet ők maguk is megoldhatnának. „Ez egy beutalás, kérem szépen. Létező, sok ilyet tudnék mutatni, a lényeg itt van, amiért a sürgősségi ellátásra beutalják: elmondása szerint a légnyomástól b*ziság jött ki rajta. Ez egy 2016-os háziorvosi beutaló. Úgy gondolom, hogy méltatlan. Nem általános, de sajnos van ilyen, rengeteg ilyet tudnék mutatni. Gondolom, nem sürgősségi ellátásba való esetekről van szó” – fogalmazott a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ sürgősségi osztályának vezetője.

Az egészségügyi államtitkár az ellátásszervezés fontosságát hangoztatta a konferencián, szerinte enélkül hiába tesz az ágazatba óriási pénzeket a kormány. Azt is mondta, hogy az elmúlt hat év nyertese az alapellátás volt.

A konkrét felvetésekre azonban hiába vártunk választ, sajtósa megakadályozta a válaszadásban.

A kormány még 2012-ben alakította át az egészségügyi ellátó rendszert úgy, hogy az ellátási kötelezettségeket újraosztotta a kórházak között, a lakóhely alapján meghatározva, hogy kinek hová kell fordulnia a különböző betegségekkel. A területi ellátási kötelezettség azonban sok településen idén januárban is változott.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »