A lapostévé kellett az embereknek

A lapostévé kellett az embereknek

Fogytak a plazmatévék, de a barkács-gépek is fekete pénteken. És volt olyan internetes áruház, ahol már az első percekben elkapkodták a népszerűbb akciós termékeket, xbox-okat és iphone-okat. Novemberben 5-6 milliárd forinttal ugrik meg a webáruházak forgalma. A nagy leárazások napja az Egyesült Államokból indult, de pár év alatt divat lett Magyarországon is.

Mint a cukrot, úgy vitték a plazmatévéket az egyik külföldi hipermarketlánc boltjaiból. Az egyik magyarországi elektronikai szakáruházban is majd mindenki a leárazott termékeket kereste fekete pénteken. Volt ami 60 százalékkal olcsóbb volt a szokásosnál.

„Nagyon sok termék van akcióban, minden egyes területről, összességében több száz termék az, ami részt vesz benne, nagyon komoly kedvezményekkel. Ezek a gépek érintik a nagy háztartási gépek területét, mosógépek, hűtőszekrények, kis háztartási gépek, kávéfőzők vagy bármilyen turmix készülék” – mondta Szánthó Balázs, a Media Markt ügyvezető igazgatója.

A barkácsolók is jól jártak a boltokban. „10 és 40% közötti kedvezményeket kínálunk különböző termékekre, például szerszámgépekre, laminált padlóra, szaniter bútorokra, hálószoba bútorokra, különböző apróbb lakberendezési termékekre, szezonális termékekre, karácsonyi fényekre, illetve ingyenesen házhoz szállítjuk az ezen a napon vásárolt termékeket” – mondta Magyar Zoltán, a Praktiker M3 áruházvezetője.

Pörögtek az akciók a weben is. Novemberben 5-6 milliárd forinttal ugrik meg az online kereskedések forgalma – az Országos Kereskedelmi Szövetség elnöke ezt a fekete pénteki leárazásoknak tulajdonítja.

„Haszna nincs, hogyha érengedményt ad, haszonról ne is beszéljünk, főleg egy 70-80 százalékos leárazásnál, azért ilyet is már látni. A kereskedők ilyenkor abban gondolkodnak, hogy ezzel a reklámmal becsalogatják a vásárlót az üzletbe, és akkor marad egy szép emlék, és amikor jön az igazi karácsonyi roham bronz- s ezüsthétvége között, és aranyhétvégéig tart, akkor bizony egy jó emlék nyomán – ez a reklámnak a titka – oda megy megint vásárolni” – mondta Vámos a Hír TV-nek.

Ám volt , akit egyáltalán nem lelkesítettek az akciók. A Magyar Természetvédők a Nyugati téri pláza előtt pénztárca zárjegyet osztottak és arra buzdították a járókelőket, hogy ne költsenek. „Ezen a napon arra hívja fel a reklámok sokasága az emberek figyelmét, hogy fogyasszanak, és eleve azt gondoljuk, hogy túlfogyasztunk, mi is, és ezért gondoljuk, hogy ez arról kellene szóljon inkább, hogy elgondolkodjunk a vásárlási szokásainkon” – mondta a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője, Kapitányné Sándor Szilvia.

A Black Friday a hálaadást követő péntek elnevezése az Egyesült Államokban, ott ilyenkor indul a karácsonyi bevásárlási szezon hosszú sorokkal, tömeggel. 2008-ban egy new yorki üzletben egy bolti alkalmazottat tapostak halálra a vevők, de az is előfordult, hogy vásárlók két csoportja közötti lövöldözés követelt halálos áldozatokat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »