A lakosok harmada fizetéstől fizetésig él

A lakosok harmada fizetéstől fizetésig él

A szlovákiai lakosság fizetésének csupán minimális részét tudja félrerakni , de nem csak az alacsony bérek miatt – legalábbis ezt mutatja a Focus kutatóintézet által készített felmérés.

 

A eredmények szerint a  szlovákiaiak 32 százaléka semmit nem tud megspórolni fizetéséből, további 34 százalék pedig fizetésének kevesebb mint 10 százalékát tudja félre tenni.

 

Adatok: Aktuality.sk, Grafikon: Körkép.sk

 

Túl becsüljük a pénzügyeink feletti uralmunkat is: a megkérdezettek 67 százaléka úgy érzi, jól átlátja pénzügyeit annak ellenére, hogy 52 százalékuk nem tudja fejben tartani folyamatosan bevételeit és kiadásait.

 

 

Martin Gduľa személyi pénzügyi tanácsadó szerint rosszul mérjük fel a lehetőségeinket a bevételeink fényében, hiszen csak addig nyújtózkodhatunk, amíg a takarónk ér. A szakértő szerint paradox módon nem a bevételek józan megítélése a kulcs, hanem hogy kontrol alatt tudjuk tartani költekezéseinket.

 

„Bevételeink nagyságát a legtöbbször sokkal nehezebb befolyásolni, mint költekezéseinket kordában tartani. Ehhez természetesen jó rálátusnknak kell lennie háztartásunk pénzáramaira“, mondta Gduľa.

 

Adatok: Aktuality.sk, Grafikon: Körkép.sk

Közös kassza

 

A felmérésben résztvevő házastársak több mint fele (52%) úgy nyilatkozott, hogy a pénzügyeket mind a ketten kezelik, 31 százalékuk esetében pedig csak az egyikük felügyeli a családi kasszát.

 

Ennyit költünk?

 

A megkérdezettek többsége költekezés közben nem méri fel, hogy mire és mennyi pénzt ad ki. A családok a legtöbb pénzt étkezésre és lakhatásra költik, de jól megterhelik a családi költségvetést a közmetikai és ruházati cikkek valamint a szabadidős tevékenységek.

 

A felmérés szerint az emberek valóságos sokkot kapnak, mikor szembesülnek havi kiadásaik tényleges nagyságával.

 

„Nemrég találkoztam egy ügyféllel, aki havonta 1500 eurót keres, egyedülálló, de képtelen tartalékolni a fizetéséből. Elmondtam neki, hogy az ő bevételeiből máshol egy négytagú család megél, és minden egyes családtag képes takarékoskodni valamilen formában“, mondta a szakértő.

 

 

A virtuális pénz átka

 

Sokat ronthat a helyzeten a bankkártyával történő fizetés terjedése is. Egy nem rég napvilágot látott tanulmány szerint készpénzfizetéskor az agy fájdalomközpontja aktivizálódik, mert a fáradtságos munkával megkeresett vagyonunkat szó szerint kell kiadnunk kezünkből. A kutatás során a készpénzzel fizető tesztalanyok „tudatalatt fájdalmat éreztek“ a magas árakat ábrázoló címkék láttán is.

 

A neurogazdaságtan tudósai szerint ez a pénzhasználat évezredes hagyományai során belénk ivódott önkéntelen reflex eredménye, ami megpróbál minket megakadályozni, hogy az anyagi biztonságot szimbolizáló bankjegyektől megszabaduljunk.

 

Ma már elsősorban nem arra használjuk bankkártyánkat, hogy bárhol és bármikor készpénzhez juthassunk. A bankkártyával történő készpénzfizetés forgalma évről évre nő. Forrás: dnes24.sk

 

Ennek azonban van egy logikus következménye is: hasonló reflex nem indul be bankkártyával történő fizetéskor, mert az (mint a hitelre vásárlás), egyfajta fájdalomcsillapítóként hat, ami elnyomja a túlköltekezése elleni védekezési mechanizmust.

 

Épp ezért küldik a hitelkártya-adóssággal küzdő embereket készpénzes kúrára.

 

Aktuality.sk, Index.hu

Nyitókép:


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »