A lakók nem akarnak olimpiai versenyhelyszínt a Hármashatár-hegyre

A lakók nem akarnak olimpiai versenyhelyszínt a Hármashatár-hegyre

Tiltakoznának a lakók a hármashatár-hegyi reptér beépítése ellen. A Fővárosi Közgyűlés által jóváhagyott elképzelés szerint ide építenék meg a 2024-es budapesti olimpia egyik versenyhelyszínét, a hegyikerékpár pályát. A beruházásról a kerületi önkormányzat sem sokat tud, pedig azt az oltalom alatt álló terület miatt a természetvédők is aggályosnak tartják.

„Ennek így kell maradnia, nem beépíteni, nem lebetonozni meg ilyesmi, itt szellőzik a Mártírok útja, Budapest, itt van egy úgynevezett szélcsatorna, úgyhogy itt nagy ellenállás lesz, az 100 százalék” – mondta Németh Tibor, aki a környéken él, csaknem 70 éve.

Azt mondja, a helyiek már tudnak a tervekről, és ellenzik. De nem ő az egyetlen, aki elégedetlen – a stábunknak név nélkül nyilatkozó futó is megőrizné a jelenlegi környezetet.

„Ha ezt lezárják, akkor ez nagyon nem lesz jó. Ha egyrészt nem lehet használni futópályaként, meg én a kutyámat is pórázon szoktam erre sétáltatni, akkor annak itt gondolom, vége lesz” – így a futó.

Hajdu Nóra, az Együtt kerületi képviselője azt mondja, az önkormányzatot is meglepte az olimpiai pálya helyszínmódosításáról szóló döntés. „Mivel nagyon kevés információnk van, és mi is csak a sajtóból tájékozódunk, ezért én mint az Együtt helyi önkormányzati képviselője kezdeményezni fogom azt, hogy a kerületben vagy közmeghallgatást, vagy lakossági fórumot tartsunk, ugyanis nem lehet tudni, hogy ez a projekt mekkora költségvetéssel fog épülni, nem lehet tudni azt, hogy mely területeket fogja érinteni” – mondta Hajdu Nóra II. kerületi önkormányzati képviselő.

A polgármesteri hivatal annyit közölt, hogy a terület állami tulajdonban van, vagyis válaszokat a Budapest 2024 szervezőbizottsága adhat. Kérdéseinkre onnan meg is érkezett egy közlemény, amelyben egyebek mellett azt írják: a versenypálya kialakítása miatt egyetlen fát sem vágnak ki, a beépítés pedig egyébként is ideiglenes, a tervezett mobilparkolót és a pályát kiszolgáló konténereket az ötkarikás játékok után lebontanák.

A helyiek azonban így is bizalmatlanok. „Az rendben van, de hogyha a beton itt marad, mert azt mondták, hogy le lesz betonozva, parkoló lesz itt, meg minden, utána kihasználatlanul itt lesz, vagy ami a félő, hogy továbbfejlesztik, és egyszer csak azt vesszük észre, hogy beépül, vagy ilyesmi” – így a 70 éve ott élő Németh Tibor.

Az egyik természetvédő szervezet munkatársa pedig arra emlékeztetett: egy ilyen volumenű beruházásnál szinte óhatatlan, hogy a környezet ne sérüljön. Ráadásul a városba nem ez az egyetlen zöld terület, amelyet az érintettek megkérdezése nélkül építenének be.

„A Városligetben is ez a problémának az egyik fő oka, hogy nincs valós egyeztetés, a Római parton a mobilgát ügyében is ugyanez úgyhogy úgy látjuk, hogy itt is ez az egyik legfőbb, orvosolandó kérdés” – mutatott rá Tömöri Balázs, a Greenpeace kampányfelelőse.

A projektet ismertető közlemény szerint a területet kezelő Pilisi Parkerdő Zrt.-vel egyeztettek a tervekről. Ott azonban ezt tagadták.Telefonos érdeklődésünkre azt mondták: hivatalos megkeresés nem érkezett hozzájuk a versenypálya ügyében, nyilatkozni azonban nem akarnak az ügyben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »