A lakáseladók többsége nem kér a közvetítőkből

Reprezentatív piackutatást végzett az NRC a 18–59 éves korosztályban, melyben az ingatlan-adásvételi szándékot és az ingatlanközvetítőkkel való kapcsolatot vizsgálta. Érdekes eredményeket hozott a felmérés.

A 18–59 éves korosztály 21 százaléka tervez ingatlanvásárlását, lakást eladni 14 százalék szándékozik. A két csoport között természetesen van átjárás, hiszen 9 százalék az eladással együtt vásárlást is tervez – derül ki abból a reprezentatív piackutatásból, amelyet az NRC végzett. A felmérés rámutat arra is, hogy a vevők 8 százaléka csok igénybevételével tervezi a vásárlást. A lakáskeresők között a 30–39 évesek, a budapestiek és a Közép-, valamint Nyugat-Magyarországon élők felülreprezentáltak. Az eladók sokkal inkább a 40 év fölötti korosztályból kerülnek ki.

A kutatásba a Duna House oldalának látogatóit is bevonták: esetükben 32 százalék tervezett konkrétan lakásvásárlást, 6 százalékuk eladóként nézelődött. A teljes látogatói bázis 49 százaléka, tehát majdnem fele vásárló és eladó is volt egyben. Vevői oldalról itt is felülreprezentáltak voltak a fiatalok, az eladók többsége ez esetben is a 40 év fölöttiek köréből került ki. A statisztika további érdekessége, hogy az eladók 60 százaléka úgy nyilatkozott, hogy otthonát magánúton értékesíti, nem pedig közvetítővel.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »