A labdarúgás csodája, így lett bajnok a Leicester City

SportNagy-Britannia

A Premier League 36. fordulójának utolsó mérkőzését rendezték hétfő este. A Chelsea-Tottenham meccsnek nagy volt a tétje, mert ha nem nyer a Spurs, akkor behozhatatlan előnyre tesz szert a Leicester City a bajnokság élén. A mérkőzés végeredménye 2-2 lett, így a Leicester 132 éves fennállása első bajnoki címét ünnepelhette.

A Premier League 2015/16-os bajnoka a Leicester City lett. A bajnoki cím már a hétvégén eldőlhetett volna, de a Leicester 1-1-es döntetlent játszott a Manchester Uniteddel, így bár előnyük nyolc pontra nőt a liga élén, de matematikailag nem mondhatták magukat bajnoknak. A hétfői Chelsea-Tottenham Hotspur összecsapáson kedvező eredmény született a Leicester számára, így játék nélkül, gyakorlatilag a tévé mögött szurkolva nyerték meg a bajnokságot.

A csapat győzelme akkora meglepetésnek számít, hogy a fogadóirodák a szezon előtt 5000-szeres pénzt kínáltak, ez minden idők egyik, ha nem a legnagyobb szorzója, ami bejött a sportfogadások történelmében. A Leicester végső győzelme a fogadóirodák többségének jelentős veszteséget okozott.

Ahhoz, hogy fel lehessen fogni, hogy mit jelent az 5000-szeres szorzó, érdemes megérteni, hogy miképp működik a sportfogadások világa. Ha egy esemény bekövetkezésére 50-50 százalék az esély, akkor fej-vagy-írás jellegű fogadásról beszélünk, ebben az esetben kétszeres pénzt fizetnek a győztes fogadásra, és semmit annak, aki veszít. Ez azt jelenti, hogy az irodák szerint nagyobb esélye van annak, hogy valaki 12-szer egymás után fejet dob egy érmével, mint a Leicester bajnoki címére volt. Az 5000-szeres szorzó gyakorlatilag egy lehetetlen esemény bekövetkezésének a szorzója.

A sporttörténelemben több alkalommal is nyert már az esélytelen játékos vagy csapat, de ilyen mértékű meglepetés korábban nem született. Mikor Buster Douglas kiütötte Mike Tysont, akkor 43-szoros pénzt fizettek a fogadóirodák a Douglas győzelmére. Ennél jóval nagyobb pénzt tehettek zsebre azok, akik Görögország 2004-es Európa-bajnoki címére fogadtak, a szorzó ekkor 150-szeres volt. 1987-ben az amerikai baseball-bajnokságot a Minnesota Twins nyerte, akkor arra 500-szoros pénzt állapítottak meg a bukmékerek az idény előtt – írja a Faktor.

Út a bajnoki címig

Tavaly a Leicester City egy kisebb csodának köszönhette, hogy bennmaradt a Premier League mezőnyében. A csapat karácsonykor még az utolsó helyen állt, ami az angol bajnokságban gyakorlatilag egyenlő azzal, hogy valaki ki fog esni. A Leicester előtt pusztán egy csapatnak, a Gera Zoltánnal felálló West Bromwich Albionnak sikerült megtörnie a karácsonyi átkot, azaz bennmaradni annak ellenére, hogy az ünnepek alatt az együttes az utolsó helyen volt.

A tavalyi menekülés igen látványosra sikerült, a Leicester az utolsó kilenc fordulóban csak egyszer kapott ki, igaz a csapatsorsolása nem volt különösebben nehéz. Végül a 14. helyen zártak, hat ponttal többet gyűjtve, mint a legjobb kieső Hull City.

Idén viszont rögtön az első helyen nyitottak, az első fordulóban a Sunderland ellen nyertek 4-2-re. A jó kezdés után néhány döntetlennek köszönhetően a csapat visszaesett, de soha nem voltak rosszabb pozícióban a 6. helynél, és mivel karácsonyig csak egyszer kaptak ki, a téli időszakra már ismét a Premier League élén találták magukat. Ekkor aratták a szezon egyik legfontosabb győzelmét, idegenben 1-0-ra megverték a Tottenham együttesét. Január 13-tól kezdve a Leicester nem engedte ki a kezéből az első pozíciót, amely nagyban köszönhető annak, hogy a 2016-os naptári évben csak egyszer kaptak ki, az Arsenal verte őket 5-2-re.

Mi a siker oka?

A Leicester City feltámadásának okáról megoszlanak a szakértői vélemények. Nem lehet elmenni amellett a tény mellett, hogy a csapat magja majdnem minden mérkőzésen pályára tudott lépni. Ez egyfelől a fegyelmezettségnek, másfelől a sérülések hiányának köszönhető.

Mind a 36 bajnoki meccsen pályára tudott lépni Albrighton, Schmeichel és Morgan, de csak egy meccset hagyott ki Kante, Mahrez és Huth. Mivel Claudio Ranierinek alig kellett változtatni a jól megszokott kezdőcsapaton, így a Mahrez-Vardy duó kellően hatékony tudott maradni. Vardy a csapat legeredményesebb góllövője (22 gól), míg Mahrez 17 gól mellett 11 gólpasszt is adott.

Érdekesség, hogy a Premier League-meccseken az első helyen végző Leicester City küldte a legkevesebb játékost pályára (23), de a második helyen álló Spurs is csak 24 játékost vetett be idén. Az angol csapatok javánál ez a szám 25 és 30 között van, de a Liverpool és a Manchester United a sok sérülés miatt, több mint 30 játékost volt kénytelen pályára küldeni.

Nem a pénz számít

A Premier League 1992-es megalakulása óta mindössze öt csapat nyert bajnoki címet, a Blackburn Rovers 1994-es győzelmét leszámítva mindig sztárcsapat győzött (Arsenal, Chelsea, Manchester City és Manchester United). Hozzájuk csatlakozott most hatodikként a Leicester City, amelynek az egyik legszerényebb költségvetése van a Premier League-ben.

A Leicester City keretének összértéke 54,4 millió font, legértékesebb játékosa a 10 millióba kerülő Ulloa. A Manchester City nyáron a belga Kevin de Bruyne játékjogáért 54 milliót fizetett, aki így egymaga olyan drága, mint a teljes Leicester keret. Viszonyításképp érdemes megemlíteni, hogy a Manchester City kerete 418 millió fontba, míg a második helyen álló Tottenham játékosállománya 161 millió fontba kerül.

Ha a játékosok fizetését nézzük, akkor a csapat kerete évente 57 millió fontot keres, ez nagyjából negyede annak, amennyit a Manchester United focistái kapnak.

Mire lehet ez elég Európában?

A Leicester City nem csak a bajnokságot nyerte meg, hanem a jogot arra, hogy indulhasson a Bajnokok Ligájában. Az együttes automatikusan BL-csoportkörbe jutott. A másik négy nagy bajnokság éllovasai mind-mind jóval nagyobb költségvetéssel és erősebb játékkerettel rendelkeznek.

Nem csak az anyagiakat figyelembe véve, hanem a játék statisztikai mutatóit szemlélve is jelentős a Leicester elmaradása a többi bajnokhoz/éllovashoz képest. A rúgott gólokat, a passzok számát, a szerzett pontok számát figyelembe véve mind-mind messze elmaradnak a Bayern München, Barcelona, PSG, Juventus négyestől.

Emiatt nem csoda, hogy mindenki arra kíváncsi, hogy az angol kiscsapat mire megy majd a Bajnokok Ligájában, igaz a keret várhatóan jelentősen megváltozik az átigazolási időszakban.

A Leicester City 2016-ban nyerte meg fennállása első bajnoki címét, a közelmúltban azonban több európai bajnokságban feltűnt egy-egy új nyertes. 2012-ben a Montpellier Franciaországban, 2009-ben a Wolfsburg Németországban, 2000-ben a Deportivo de La Coruna Spanyolországban lett először bajnok.

Ebből is látszik, hogy a Leicester bajnoki címe bár egyedülállónak tekinthető, Európában időnként fel-felbukkan egy olyan csapat, amely korábban soha nem nyert. Az 1992-es BEK kiírásban a Sampdoria a döntőig menetelt, a Deportivo elődöntőig, míg a Wolfsburg negyeddöntőig jutott a BL-ben. Emiatt kicsi a valószínűsége, hogy a Leicester a győzelmet a BL-ben is megismételje, de abban biztosak lehetünk, hogy sokan fognak a csapatra fogadni.

View the full image Forrás: Faktor.hu


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »