A Kúria és NVB is visszadobta az ellenzék népszavazási kérdéseit

Újabb, a paksi atomerőmű bővítésének megakadályozását célzó népszavazási kérdések hitelesítését tagadta meg keddi ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A három kérdést Szél Bernadett valamint Hadházy Ákos, az LMP társelnökei nyújtották be, magánszemélyként. A népszavazási kérdések aláírásgyűjtő íveinek hitelesítésekor az NVB arra hivatkozott, a kérdések a paksi bővítésről szóló nemzetközi szerződést érintik, arról azonban nem lehet népszavazást tartani.

A Momentum Mozgalomnak sem volt szerencsés napja, a párt még áprilisban kezdeményezett népszavazást arról, hogy egy ember csak kétszer lehessen miniszterelnök. Ezzel kapcsolatban két népszavazási kérdést adtak be a NVB-hez, aminek hitelesítését a bizottság megtagadta. Arra hivatkoztak, hogy a népszavazásra bocsátott kérdés nem irányulhat az Alaptörvény módosítására, ezért a párt a Kúriához fordult.

A Kúria a nyilvánosságra hozott határozatok szerint mind a két kérdés hitelesítését megtagadta, az sem számított, hogy a második kérdésben a Momentum konkrétan megjelölte, hogy melyik törvényt kéne módosítani, mert az így is érinti az Alaptörvényt.

Hajnal Miklós, a párt szóvivője a Magyar Nemzet kérdésére azt mondta, hogy ez a népszavazás egy mérföldkő lehetett volna a magyar demokrácia történetében és új fejezetet nyithatott volna a magyar politikában. Véget vethetett volna annak, hogy a politika Orbánozásból és Gyurcsányozásból álljon, felpezsdítette volna a magyar politikát életet és eltakaríthatta volna Orbán Viktort a miniszterelnöki székből.

A határozat szerint: A parlamentáris rendszerektől idegen az a megoldás, amelyben az államfő újraválasztásának korlátozása mellett a miniszterelnök újraválaszthatósága elé is olyan korlátot állítanak, amely nem engedi – választási győzelme esetén sem –, hogy olyan személy legyen a miniszterelnök, aki már kétszer betöltötte e funkciót. Egy ilyen korlátozás átrendezné a végrehajtó hatalom gyakorolhatóságát, átrendezné a törvényhozás, az államfő és a Kormány viszonyát, azaz a parlamentáris kormányforma jellemző működési elvét.

A Momentum két, gyakorlatilag Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc személyére szabott kérdése ez volt:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy ne lehessen miniszterelnöknek javasolható az a személy, akit korábban az Országgyűlés legalább két alkalommal miniszterelnöknek megválasztott?”

„Egyetért-e Ön azzal, hogy a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. évi XLIII. törvény úgy módosuljon, hogy ne lehessen miniszterelnöknek javasolható és megválasztható az a személy, akit korábban az Országgyűlés legalább két alkalommal miniszterelnöknek megválasztott?”


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »