A külügyminisztérium támogatja a csíksomlyói búcsú UNESCO világörökség-tagságát

A külügyminisztérium támogatja a csíksomlyói búcsú UNESCO világörökség-tagságát, legalábbis ez áll abban a válaszlevélben, amelyet Korodi Attila parlamenti képviselő Lazăr Comănescu külügyminisztertől kapott.

Az RMDSZ-es parlamenti képviselő augusztus 29-én fordult a tárcavezetőhöz, valamint a miniszterelnökhöz és a kulturális miniszterhez a csíksomlyói búcsúval kapcsolatosan. Hivatalos álláspont kérésére azért is szükség volt, mert ahhoz úgy a kormánynak, mint a két szakminisztériumnak kell magát tartania.

Válaszában Comănescu kitér arra, a szaktárca tisztában van a csíksomlyói búcsú értékével, és szó sem volt arról, hogy visszavonná felterjesztését az UNESCO szellemi kulturális világörökség listájáról. Sőt, 2015-ben kiegészítették a 2011-ben benyújtott dossziét, hogy még esélyesebb legyen, illetve idén is teljes mellszélességgel kiálltak a búcsú mellett, minden, az UNESCO által kért kiegészítést időben elkészítettek. A miniszter azzal zárja, hogy reméli, a november 28 – december 2 időszakban, az etiópiai Addisz-Abebában sorra kerülő UNESCO bizottsági ülésen az illetékesek a csíksomlyói búcsú javára döntenek.

A külügyminisztérium levelére vonatkozóan Korodi Attila elmondta: jó jel, hogy válaszoltak, viszont nem nyugtatja meg, hogy Dacian Cioloș miniszterelnöktől, illetve a kulturális miniszter részéről semmilyen jelzés nem érkezett. “Rajtuk kell tartanunk a szemünket” – mondta. (közlemény)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »