A kullancsok fele fertőző Magyarországon

A kullancsok fele fertőző Magyarországon

A tavalyinál is erősebb kullancsszezon várható, és a Lyme-fertőzések száma is növekedhet idén – közölte a Magyar Kullancsszövetség elnöke. Kapiller Zoltán szerint a Lyme-kór ma már népbetegség Magyarországon, és a valós betegszám a bejelentett megbetegedésekhez képest nagyságrendekkel nagyobb lehet.

A kullancsok mintegy fele fertőző, ezek 95 százaléka a Lyme valamelyik kórokozójával fertőzi áldozatait. Fontos tudni, hogy csak a Lyme-betegek felénél jelenik meg a kokárda alakú bőrpír, további 40 százalékban idegrendszeri és ízületi kórképet alakít ki a fertőzés.

A „kullancs elleni oltás” csak a kullancsencephalitis ellen ad védelmet, ráadásul a klíma átalakulásának hatására a negyedére csökkent az ilyen fertőzések száma, évente kevesebb mint száz fordul elő Magyarországon.

Korábban Torzsa Péter háziorvos, a SOTE Családorvosi Tanszékének egyetemi docense azt közölte: Magyarországon évente 40–70 kullancs-encephalitis megbetegedést regisztrálnak, világszerte pedig évi 10-12 ezer eset fordul elő. A valós fertőzésszám ennek a sokszorosa is lehet. Tavaly 1445 Lyme-kóros esetet rögzítettek az országban, erre a megbetegedésre nincs védőoltás, csak a csípés elkerülése a „megoldás”.

Érdemes nyáron is zárt, hosszú ujjú és szárú ruhában kirándulni, és valamilyen riasztó készítményt használni, a túra után pedig alaposan át kell vizsgálni a testfelületet. A kullancs eltávolítására a legjobbak a kifejezetten erre kifejlesztett eszközök.

Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője nemrégiben arra figyelmeztetett, hogy a kullancsok kedvelik a lombhullató erdőket, tisztásokat, dús aljnövényzetű erdőket, nádasokat, réteket és a mezőgazdasági területeket, de városi parkokban, kertes házak udvarán, sportpályákon és sétányokon is előfordulhatnak.

metropol.hu


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »