A külföldről hazatérőket vegzálja a NAV: ha önnek adótartozása van, most ne akarja átlépni a határt

A külföldről hazatérőket vegzálja a NAV: ha önnek adótartozása van, most ne akarja átlépni a határt

Nyilván a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) az a dolga, hogy beszedje az adóbevételeket és behajtsa a még rendezetlen adótartozásokat, ám van annak valami, az 1960-as, ’70-es éveket idéző diszkrét bája, amikor az adónyomozók „véletlenszerűen” kiemelnek valakit, majd komoly pénzösszeg azonnali megfizetését követelik tőle.

Az Index több hasonló jellegű történettel is találkozott: a portál cikke említ például egy fodrászt, aki nyaralás miatt csúszott meg egy befizetéssel, őt a Liszt Ferenc Repülőtéren rántották ki a NAV emberei a sorból, majd miután minden csomagját átkutatták, közölték vele, hogy ott helyben rendeznie kell negyvenezer forint körüli hátralékát.

A hölgynek végül az az egy szerencséje volt, hogy telefonon kölcsön tudott kérni pénzt egyik ismerősétől, de így is másfél órájába került, mire szabadult a reptérről.

Példátlan gyakorlat

A kihallgatás során a NAV munkatársai ráadásul azzal szembesítették a kisvállalkozót, hogy amennyiben nem tudja ott helyben előteremteni a kért összeget

a hatóság az útipoggyászból foglal le ingóságokat.

Habonyt vagy Rogánt miért nem csuklóztatják?

Hírdetés

Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének (MKOE) alelnöke így kommentálta az esetet a portálnak:

„Az a véleményem, hogyha majd az államtitkárt is feltartóztatják az országhatáron és megvizsgálják, hogy van-e adótartozása, sőt

minden politikus, közszereplő átesik ezen, akkor lesz itt az ideje, hogy a katás fodrászokra is sor kerüljön.”

„Amíg a NAV végrehajtási gyakorlata nem egységes és nem egyenlően jár el mindenkivel szemben, addig nincs miről beszélni!”

Négy keréken is meglepetés érhet minket

Az Index információi szerint a személyautóval Magyarországra érkezők sem számíthatnak jobb bánásmódra: egy Röszkénél belépő autósnál egy feleslegesnek bizonyuló vámvizsgálat után a NAV munkatársa megnézhette az autós adófolyószámláját, ahol tartozás volt.

Ezért a NAV munkatársa itt is végrehajtást/lefoglalást helyezett kilátásba.

A portál szerint a kombinált ellenőrzésnek az az oka, hogy 2016. január 1-től az adóhatóság és a vámhatóság integrációja új szakaszba lépett:

a vám- és pénzügyőrök látják az adótartozásokat, és amint a fenti példák bizonyítják, nem riadnak vissza ennek bunkósbotként való alkalmazásától.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »