A külföldi sajtó is a VS-esekről ír

A külföldi sajtó is a VS-esekről ír

A Financial Times és az Associated Press nyomán több külföldi portál is írt a felmondásokról.

Amint arról hétfőn beszámoltunk, a VS.hu szerkesztőségének egy tucat tagja – köztük a főszerkesztő is – felmondott, miután múlt pénteken kiderült, több mint félmilliárd forint landolt a portál kiadója – amely Matolcsy György unokatestvérének, Szemerey Tamásnak az érdekeltségébe tartozik – a jegybanki alapítványoktól.

A magyar médiapiac utóbbi hónapjainak – az Andy Vajna-féle TV2-átalakítás melletti – egyik legnagyobb történése a külföldi lapok figyelmét is felkeltette. Andrew Byrne a Financial Times-on megszólaltatta a felmondók egyikét, Kósa Andrást, aki elmondta: nem volt politikai nyomás a szerkesztőségen, ugyanakkor a jegybanki pénzek híre rontotta a portál függetlenségével kapcsolatos hírnevét. „Az összeg meglepően nagy volt és a nyilvános pályázat hiánya komoly etikai kérdéseket vet fel” – mondta Kósa az FT-nek.

A Financial Times a VS.hu-ról Fotó: Financial Times

Éder Márton a Bloombergen a komplett MNB-alapítványos sztoriról írt, de ő is megemlítette a VS-es szálat. Ugyanígy tett a Reutersnek jelentő Than Krisztina és Szakács Gergely is. Az Associated Press hírügynökség is beszámolt a hírről, cikküket a többi között az ABC News is átvette.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »