A kúlai szélpark lehet az év beruházása

A kúlai szélpark lehet az év beruházása

A kúlai szélparkot, ami az első ilyen létesítmény Szerbiában, tavaly novemberben nyitották meg, most pedig jelölték az év beruházásáért járó Aurea 2016 díjra.

A szélparkot az MK Fintel Wind cég nyitotta meg, s három 178 méter magas szélgenerátor található benne, ami a legnagyobbnak számít Délkelet-Európában. A szélpark körülbelül öt-nyolcezer háztartásnak elegendő elektromos energiát termel. A beruházás teljes értéke 15 millió euró volt.

A szélpark megnyitásával erősödni fog a hazai energetikai szektor, csökkenni fog a villamosenergia-behozatal, s hozzájárul az energiabiztonsághoz, ami csak az egyik oka annak, hogy a szélparkot javasolták az év beruházásának. Emellett a szélenergia és a kihasználatlan források felhasználásával a régióban Szerbia újabb lépést tesz egyes községek iparosítása felé, de a polgárok is munkához jutnak.

A szélparkot a kisebb sebességű szelekre tervezték, amilyenek erre a térségre is jellemzőek. A szélenergia nem szennyezi a környezetet és korlátlan, mert nem újul meg. Nem használ üzemanyagot, nem termel üvegházhatású gázokat, valamint a környezetre káros hulladékot sem.

Az idén a tervek szerint még egy szélparkot nyitnak Versecen, majd még egyet ebben a községben, azután pedig Veliko Gradišten is.

A bányaügyi és energiaügyi minisztérium bejelentette, hogy hamarosan elfogadják azt a három rendeletből álló csomagot, amelynek keretében új szerződésmodellt dolgoznak ki a megújuló forrásokból nyert villamos energia felvásárlására. Ez nagyobb biztonságot nyújt majd a beruházóknak ahhoz, hogy pénzüket szélparkokba és egyéb megújuló energiaforrásokba fektessék. (Dnevnik)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »