A Kuiper-öv újabb titkát kapta le a Hubble

A Kuiper-öv újabb titkát kapta le a Hubble

A Naprendszer külső, fagyos övének egy törpebolygója, a Makemake körül keringő kicsi holdat fedeztek fel a Hubble űrteleszkóppal – jelentették be amerikai csillagászok.

A helyi idő szerint keddi bejelentést az a kutatócsoport tette, amelynek néhány tagja évekkel ezelőtt a Pluto kisebb holdjait is felfedezte.

A Hubble széles látómezejű kamerája tavaly áprilisban készített felvételt a törpebolygótól mintegy 21 ezer kilométerre keringő MK2-ről. Korábbi kutatások a Makemake erős fénye miatt nem találhatták meg a nála több mint 1300-szor halványabb égitestet.

További kutatásokkal lehet meghatározni majd, hogy az MK2 pályája kör alakú vagy ovális-e.

 

A Makemake a Naprendszer külső, fagyos Kuiper-övének a második legfényesebb törpebolygója a Pluto után. A tavalyi év „csillagászati sztárjáról”, a Plutóról és törpeholdjáról, Kerberoszról az alábbi linken olvashat bővebben.

A felfedezés azért jelentős, mert bizonyítja, hogy a Neptunusz pályájától a Naphoz képest igen távol keringő törpebolygók többségének valószínűleg van holdja – mondta Alex Parker, a boulderi Southwest Kutatóintézet csillagásza, a Hubble felvételeit elemző csoport vezetője.

A Hubble-űrtávcső a közelmúltban ünnepelte 26-ik születésnapját, melyre egy döbbenetes képpel készültek a NASA szakemberei.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »