A kubai rezsim vezetői virrasztottak Castro urnájánál

Helyi idő szerint hétfő este először mutatta a kubai állami televízió a három napja 90 éves korában elhunyt Fidel Castro hamvait tartalmazó urnát, amint a rezsim legmagasabb rangú tisztségviselői lerótták kegyeletüket a “Comandante”, a forradalom vezetőjének emléke előtt.

A fehér és vörös virágokkal körbevett, fából készült urna mögött Fidel Castro teljes alakos fotóját helyezték el. Az állampárt vezetői közül többen is virrasztottak a maradványai mellett, köztük az országot 2006 óta irányító Raúl Castro is, Fidel testvére. Kubaiak tízezrei vonultak el hétfőn a havannai Forradalom terén álló José Marti emlékmű épületében.

Bátyjának halálát bejelentve Raúl Castro péntek este már említést tett arról, Fidel holttestét másnap elhamvasztják. Arról, hogy ez megtörtént, csak most adtak hírt.

A Forradalom terén kedd délelőtt még néhány órán át kubaiak ezrei búcsúztatják a volt diktátort. Este 7 órakor Castro tiszteletére nagygyűlést tartanak, amelyre legalább 25 külföldi vezetőt várnak, köztük Nicolás Maduro venezuelai és Evo Morales bolíviai elnököt, valamint Alekszisz Ciprasz görög kormányfőt. A rendezvényen Oroszország is képviselteti majd magát.

A Castro hamvait tartalmazó urnát a nagygyűlés után egy négynapos gyászmenet keretében, különböző városokat és településeket érintve a Havannától 900 kilométerre keletre található Santiago de Cubába viszik, ahol a kubai forradalom kezdődött. Az itteni, Santa Ifigenia temetőben helyezik örök nyugalomra vasárnap.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »