„A közpénz olyan, mint a heroin”

„A közpénz olyan, mint a heroin”

Elég rendesen beleállt a politikai inkorrektségbe Bödőcs Tibor kétrészes, Bödőcs Londonban címen a Comedy Centralon most futó stand-upjában. A sokak szerint a Budapest után a második legnagyobb magyar város, London, mondjuk ideális helyszín, hogy csúcsra futtassák a brexit, a migránsokkal való riogatás és a korrupció triumvirátusával megfűszerezett „kamukonzervatív” hatalom elleni kritikákat.

Egy olyan közegben, ahol a magyarok is migránsnak számítanak, jól ülnek a közpénz heroin mivoltára vonatkozó vagy épp a nemzeti dohányboltok mintájára vizionált erotikus bolthálózat típusú poénok. S annyira érthető, hogy a politikai korrektségre helyesen fittyet hányó Bödőcs miért ott löki ezt a szövegcunamit, amennyire Széchenyi Nagycenk helyett Pest-Budán építette fel a Lánchidat.

A „magyarok a brit fővárosban” sztereotípiákra ráugró, az átvezetőkben olykor erőltetettnek tűnő komikumok felhasználásával operáló műsor – amit egyébként még a foci-Eb előtt rögzítettek – felveti azt a sokat körülrágott kérdést, miért nem lehet jó és ütős napi, netán heti politikai stand-upokat csinálni Magyarországon, ahogy épp a Comedy Central gondozásában látjuk azt Amerikában. És lehet azzal vádolni a már kimúlt Stephen Colbert-féle Colbert Reportot vagy a sokáig Jon Stewart nevével fémjelzett The Daily Show-t, hogy demokrataközeliek (ergo, magyar terminológiában balliberálisok), ám ezek a műsorok mégsem csak republikánuscikiző, demokrata szócsövek, hanem a saját porta előtt is sepregetnek rendesen.

Persze sejtések vannak, miért nem menne ez Magyarországon, mert a velünk élő szocializmus miatt végtelenül egyoldalúak lennének, mindig és kizárólag csak az aktuális hatalommal szórakoznának (ami ugyan a „szembesítés” miatt ildomos, ugyanakkor az is az lenne, hogy minden politikai oldal kínos ügyeit emeljük a helyzetkomikum szintjére). Egyúttal azonban arra is rávilágítanának, hogy a lehető legminimálisabban sem bírjuk a kritikákat, ugratásokat. Kár.

Bödőcs londoni kalandjainak második része szeptember 30-án 21 órától látható a Comedy Centralon, aki pedig lemaradt az első részről, a címét beütve megnézheti a Youtube-on.

FRISS: A videomegosztókra felkerült felvételeket azóta a jogdíjtulajdonos kérésére eltávolították.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 09. 26.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »