A korrupt elnököt váltó elnök is korrupt?

A korrupt elnököt váltó elnök is korrupt?

Michel Temer, Brazília jelenlegi ügyvivő elnöke is részt vett a Petrobras részben állami olajvállalat keretein belül kialakított, bonyolult vesztegetési rendszerben – derült ki helyi idő szerint szerdán Sérgio Machado, a Petrobras egyik leányvállalata, a Transpetro nevű cég egykori elnökének bírósági vallomásából.

Az idei nyári olimpiának otthont adó dél-amerikai ország hónapok óta súlyos belpolitikai válsággal küzd a Petrobras körül kirobbant, kiterjedt korrupciós botrány miatt. Dilma Rousseff elnököt májusban azért függesztették fel hivatalából, mert azzal vádolják, hogy 2010-es és 2014-es választási kampányát vesztegetésekből finanszírozta. Ezenfelül azt vetik Rousseff szemére, hogy két évvel ezelőtti újraválasztása érdekében kozmetikázta az államháztartás mérlegét. Rousseff korábban árulónak minősítette a korábban alelnöki pozíciót betöltő Temert, és úgy véli, államcsínyt követtek el ellene.

Machado vádalkut kötött a hatóságokkal, így információkért cserébe a Petrobras-ügyekben játszott szerepe miatti büntetését enyhíti a brazil igazságszolgáltatás. Elmondása szerint Temer 2012-ben személyesen kért a Petrobras körüli vesztegetési ügyletekből, „a Transpetro céggel szerződésben álló vállalkozások illetéktelen forrásaiból származó” pénzeszközöket – mintegy 1,5 millió realt (több mint 120 millió forint) – ahhoz, hogy egy képviselő Sao Paulo-i polgármesterré választását finanszírozzák.

Természetesen tagadta

Az ügyvivő elnök hevesen tagadta, hogy valaha is csúszópénzt fogadott volna el, vagy köze lenne a korrupciós hálózathoz, amely tíz év alatt több mint közel 7 milliárd reallal (közel 560 milliárd forint) rövidítette meg a Petrobras, vagyis részben a brazil állam vagyonát.

Machado azt mondta, Temer és még számos politikus, köztük Renan Calheiros, a szenátus elnöke és Henrique Eduardo Alves idegenforgalmi miniszter – mindketten Temer pártja, a Brazil Demokratikus Mozgalom Pártja (PMDB) tagjai – fogadott el tőle kenőpénzt.

Az egykori cégvezető vallomása még rosszabb fényben tünteti fel a Temer-kormányt, amelynek húsznapos fennállása során már két minisztere távozott szintén a Petrobras-botrányban való érintettsége miatt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »