A korrupció ellen harcol az új FIFA-elnök

Nagyobb átláthatóságot ígér Gianni Infantino, a FIFA két hete megválasztott elnöke. Az új vezető szerint bele fog telni némi időbe, míg a szervezetbe vetett bizalom visszaáll, de a régi rendszernek vége.

Az UEFA volt főtitkárát, Gianni Infantinót két hete választották a FIFA új elnökévé Joseph Blatter 18 évnyi regnálása után. A volt elnök belebukott a FIFA-t behálózó korrupciós ügyekbe – számos világbajnokság esetében kiderült, hogy a rendező országok pénzért vásároltak szavazatokat, tavaly május óta csaknem a teljes FIFA-vezetést letartóztatták vagy kihallgatták.

Infantino máris igyekszik, hogy a korrupciós ügyeket a FIFA lemossa magáról. „Büszkén mondhatom, hogy megtettük az első lépést afelé, hogy a szervezetünk a helyes útra lépjen. Elnökjelöltként egy teljes korrupcióellenes javaslatcsomagot nyújtottam be a FIFA felé, ami február 26-án, a megválasztásom napján érvénybe is lépett. Új szelek fújnak, bár tudom, hogy nem lesz rövid folyamat mindent rendbe hozni, de véget vetünk a régi rendnek. Vissza fogjuk állítani a belénk vetett bizalmat” – mondta a svájci sportvezető.

A korrupcióellenes intézkedések részeként új főtitkárt is választanak hamarosan, akinek egyik fő feladata lesz a könyvelés minden eddiginél szigorúbb ellenőrzése. Gianni Infantino szerint egyelőre a jelöltek személye sem tisztázott. „Higgyék el, ha egyetlen névvel is szolgálhatnék, most rögtön megtenném, de nem tudok nevet mondani. Ami szerintem fontos, hogy ne legyen európai, hogy minden esetleges csalási lehetőséget kizárjunk, de ezen az egy dolgon kívül bármilyen megoldásra nyitott vagyok. Ez is bele fog telni valamennyi időbe, de ez egy nagyon szükséges lépés” – mondta Infantino.

Infantino a sajtótájékoztató végén leszögezte: a pénzügyi átláthatatlanságnak vége, a FIFA 2015-ös pénzügyi beszámolóját is újra át fogják nézni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »