A kormányszóvivő szerint egyértelműen kudarc Pukliék mozgalma

A politikai mozgalom próbálkozása egyértelműen kudarcként írható le, hiszen mindössze 100-150 iskolában sikerült rávenni a tanárokat, hogy politikát vigyenek az intézményekbe – ezt Kovács Zoltán mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

Középen Pukli István, a XIV. kerületi Teleki Blanka Gimnázium igazgatója, mellette balra Pilz Olivér tanár, a miskolci Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke, jobbra Békés Gáspár diákolimpikon a Tanítanék Mozgalom által szervezett vonulásos pedagógusdemonstráció gyülekezőjén az Andrássy úton, Budapesten 2016. március 15-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A kormányszóvivő szerint ez a politikai kísérlet egy olyan kudarc, ami mindenki számára jó, mert a tanárok megmutatták, hogy nem viszik be a politikát az iskolába. A szóvivő elmondta: azzal, hogy Pukli Istvánék kivonták magukat az oktatási kerekasztal munkájából, saját maguk váltak politikai mozgalommá, március 15-én is megmutatták, hogy ez egy politikai szervezkedés. Hozzátette: a kormány folytatja a szakmai munkát a kerekasztalnál, nehéz arról beszélni, hogy óriási az elégedetlenség. Lehet kiabálni az utcáról, de egy asztal mellett sokkal könnyebb megbeszélni a dolgokat – fogalmazott.

Kovács Zoltán kijelentette: ultimátumszerűen nem lehet meghatározni, hogy kivel akarnak tárgyalni. A kormányszóvivő hangsúlyozta: az pedig a politikai vicc kategóriája, hogy bocsánatkérést követelnek, Pukli István pedig egyértelmű politikai célokkal tiltakozik, hiszen már kijelentette, hogy nem megegyezni, hanem demonstrálni akar.

A szóvivő elmondta: a kerekasztalra ők is meghívást kaptak, oda kell menni, és el kell mondani a javaslatokat. Hozzátette: a kormány azért nem fogadja el Pukliék meghívását, mert nincs szükség két kerekasztalra, és a kabinet korábban már megteremtette a megállapodás feltételeit. Komolyan vesszük mindazt, ami történik, de a kereteket be kell tartani – magyarázta.

Kovács Zoltán szerint nem lejáratni akarja a tiltakozó pedagógusokat, de a politikai cél kitüremkedik a megnyilvánulásaikból. A kormányszóvivő elmondta: azok, a magukat civilnek való egyének, akik ezeken az akciókon ott vannak, egyértelműen politikai célokat akarnak véghezvinni. A szóvivő kijelentette: nem feltétlenül tévednek a tiltakozók, de nem kell még egy ajtót ütni a falon, hiszen az érvek megvitatására van már egy helyszín, a kerekasztal, itt mindent el lehet mondani. Hozzátette: minden szereplőt, aki a B helyszínen akar lenni, azt szívesen látjuk az A helyszínen. Nem kell feltételek szabni, a kerekasztal működik, ahogy a munkacsoportok is, bizarr a másik helyszín felvetése – vélekedett. Kovács Zoltán elmondta: oktatási kérdésekről az oktatási államtitkárral és az Emmit vezető miniszterrel kell beszélni.

Tanítanék mozgalom: az akció sikeres volt

A Tanítanék mozgalom adatai szerint legalább 15 ezren vettek részt a szerda reggeli polgári engedetlenségi akcióban – közölte a szerveződés három képviselője.

Pukli István, Pilz Olivér és Törley Katalin a közleményben a Miniszterelnökséget vezető miniszter szavaira reagált. Lázár János csütörtöki  sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a megmozdulás kudarcba fulladt, mert “a 3200 magyar iskolából mintegy 100-ban volt érdemi és valós tiltakozás”. Más kormányok a tegnapi nap után kinevetnék a tiltakozókat, a mi kormányunk azonban komolyan veszi – fogalmazott.

A Tanítanék mozgalom rámutatott: akció legalább háromszáz iskola előtt történt, és a megjelentek erről írásban is beszámoltak, illetve fényképeket is küldtek. Kétszáz helyszínről azt is jelezték, hányan vettek részt megmozdulásokban. A mozgalom képviselői megismételték, hogy az akció sikeres volt.

Kiemelték: mindenki, aki szerdán részt vett ebben az akcióban, egyszerre mutatta meg, a magyar oktatásban változásra van szükség. Hozzátették ugyanakkor, hogy bíznak Lázár János szavában. Ha valóban komolyan veszi a kormány a kritikákat, akkor továbbra is megadják a lehetőséget arra, hogy tárgyaljanak velük – jelezték.

ATV / MTI

The post A kormányszóvivő szerint egyértelműen kudarc Pukliék mozgalma appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »