A kormány újra elővette a terrorvészhelyzetet

Újratárgyalná a kormány az alaptörvény módosítását a terrorvészhelyzet ügyében, a baloldali ellenzéki pártok azonban továbbra sem támogatják az elképzelést. A Jobbik megszavazná, de a parlament négyötödös többségének felhatalmazásához kötné a terrorvészhelyzet elrendelését.

A keddi robbantások célpontja nem Belgium volt, hanem Európa, ezért úgy kell tekinteni, hogy a támadás Magyarország ellen is irányult – mondta az állami televíziónak Orbán Viktor az operatív törzs üléséről távozóban. A miniszterelnök bejelentette: minden biztonsági intézkedést fenntartanak vagy egy fokozattal megemelnek a határokon. „Utasítottam ezenkívül a belügyminisztert, hogy már a mai kormányülésre az összes olyan előterjesztést készítse össze nekünk, amely az elmúlt időszakban politikai viták tárgyát képezte, és valamiért elakadt, például alkotmánymódosítás miatt” – mondta a kormányfő.

A Gyurcsány-párt szóvivője egyelőre nem reagált arra, hogy terrorveszély esetén a kormány kapjon-e nagyobb mozgásteret. A korábbi ötpárti egyeztetések azért szakadtak meg, mert az alaptörvény módosítása akár a sajtó munkáját, az internet elérhetőségét, de a tervezetben nem részletezett terrorelhárító intézkedések bevezetését is lehetővé tenné. „Tudnunk kellene pontosan, hogy mire kapott felhatalmazást Pintér Sándor Orbán Viktortól, hiszen nem tudjuk, hogy totális teljhatalmat akar-e bevezetni a miniszterelnök, vagy valóban az emberek biztonságát védő intézkedésekről van szó csupán” – mondta Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció szóvivője.

 

Az alaptörvény-módosítás nem a magyar emberek biztonságát, csupán a Fidesz önző hatalmi érdekeit szolgálja – állítja az MSZP. „Az, amit a Fidesz–KDNP készített, nem a terrorizmus ellen küzd, hanem a jogállam és a média ellen, azaz részben önök ellen. Ha majd egyszer komolyan gondolják a kormánypártok, hogy a terror ellen kívánnak küzdeni, és olyan javaslatot tesznek, amelytől a terroristáknak, és nem a sajtónak kell tartania, akkor majd erről le fogunk ülni tárgyalni” – mondta Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke.

A Jobbik nem zárkózik el a tárgyalásoktól, de ahogy korábban is jelezte: a parlament négyötödös többséggel meghozott előzetes hozzájárulásához kötné a terrorveszélyhelyzet kihirdetését. „Úgy, abban a formában kell hogy változtassunk rajta, nem zárkózunk el. Elmondtuk ezerszer, hogy mi készen állunk a tárgyalásokra, sőt kezdeményeztük is többször, több fórumon, ettől eddig a Fidesz zárkózott el. Én nem lepődöm meg azon, hogy a tegnapi események hatására akár a kormányfő, akár más fideszes prominens ezt újra előveszi” – mondta Mirkóczki Ádám, a nemzeti párt szóvivője.

A Magyar Liberális Párt közleményben tudatta: határozottan tiltakoznak az ellen, hogy a kabinet a brüsszeli tragédiát felhasználva tűzze ismét napirendre és fogadtassa el az Országgyűléssel a terrorveszélyről szóló alaptörvény-módosítást.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »