A kormány új típusú cenzúrát alkalmaz

Bármit is gondolunk Matovičról, van egy értékes tulajdonsága. Képes egyszerűen és érthetően elmondani, miképp „védi Fico a tolvajokat” – Póló feliratokkal, transzparensekkel vagy épp a „Kali špeciál” újsággal, amelynek 2 millió példányban kellett volna megjelennie.

 

Egyelőre nem jelent meg, mert széthordását a Szlovák Posta bojkottálja, és ha ez azután is folytatódni fog, hogy az ellenzék eltávolította a [lapból a] „hiányosságokat”, akkor ez már cenzúra.

 

A cenzúra klasszikus, kemény formája. Mert az állam és a párt megakadályozza, hogy a kritikus információk a címzettekhez, vagyis az emberek postaládájába jusson.

 

(…) A lényegi cél azonban ugyanaz marad: az érzékeny információk és az ellenzék megnyilvánulásainak bojkottja. Már négyszer megtörtént.

 

Először, Mikor kirobbant a Kaliňák-botrány, az ellenzék az elvárható minimumot követelte: egy parlamenti ülést Kaliňák (illetve Fico) visszahívásáról). A Fico-kormány mindkét ülést obstrukciókkal lehetetlenítette el, őszig elhalasztotta abban a reményben, hogy addigra lecseng a botrány.

 

A cél egészen egyszerű volt: Megakadályozni az ellenzéket, hogy néhány napon keresztül a parlamentben informáljon Kaliňák és Bašternák ügyleteiről. Megakadályozni, hogy ezzel nőjön a sajtó által kifejtett nyomás.

 

(…)

 

Másodszor (…) a koalíció, élén Andrej Dankoval, új házszabályt készül elfogadni, amelyek betiltanák a transzparenseket a parlamentben. Mi az oka? Túlságosan fotogének, elárasztják a médiát. Ficonak nem tetszik.

 

Danko módosításai – vagyis a szólásszabadság korlátozása – anélkül kerül át a gyakorlatban, hogy az ellenzékkel legalább látszólag megegyeznének róla. Sulíkot [Danko] kidobta az ülésről, és az ellenzék megjegyzéseit figyelmen kívül hagyja.

 

A harmadik eset, a legsúlyosabb. A rendőrség, ami Kaliňák miniszter úr alá tartozik, lesújtott arra az ügyészre, aki Kaliňák bizniszei és bevételei után nyomoz. Špirkot félreállították, megvádolták és elhallgattatták.

 

A nyomozati anyagban azt írják, hogy Špirko nem csak Kaliňák és Bašternák ügyletei után (…) nyomozott, hanem a belügyminisztérium közbeszerzéseivel kapcsolatos áfacsalási ügyekben is. A nyomozás során olyan rendkívül érzékeny és robbanékony információkkal és kiterjedt csalásokkal találkozott, amelyekről informálni akarta az ellenzéket.

 

(…) El kellett hallgattatni, hogy soha se derüljön ki, mit talált Kaliňák és a közbeszerzések körül. (…)

 

A Szlovák Posta próbálkozása, hogy bojkottálja a Kali špeciál kiadványt, a negyedik, legkellemetlenebb formája a cenzúrának. És mindez mit jelent? Hogy Fico fél Matovičtól és az ellenzéktől.

 

Fico hosszú éveken keresztül kereste a konfrontációt az ellenfelekkel, mert erős volt és a konfliktusokból megerősödve jött ki. Ma Fico a konfrontáció elől inkább elmenekül, és emberei cenzúrát építenek ki, mert ő gyenge, és elvérzik a konfliktusokban.

 

 

Aktauality.sk, Dag Daniš: Tak tu máme novú formu cenzúry…

Nyitókép: DennikN.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »