A kormány nem bont szerződést amerikai lobbistájával

A kormány nem bont szerződést amerikai lobbistájával

A magyar kormányban vagy nem hisznek Donald Trump, leendő amerikai elnök lobbiellenes reformcsomagjának megvalósulásában, vagy nem olvassák a híreket: a Magyar Nemzet úgy tudja, a várható intézkedések ellenére a Századvég 1,4 milliárdért foglalkoztatott lobbistája, Connie Mack továbbra is alkalmazásban marad.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda meglehetősen cinikus indoklása szerint a magyar kabinetnek nincs tudomása az Egyesült Államok jogszabályainak változásáról, ezért nem bontanak szerződést a republikánus politikussal.

A megválasztott elnök kedden videoüzenetben jelentette be, hogy ciklusát többek között az országban tevékenykedő lobbisták háttérbe szorításával kívánja kezdeni. A hét elején portálunk is beszámolt az “etikai reformcsomag” várható intézkedéseiről és a magyar lobbitevékenységre vonatkozó, lehetséges hatásairól:

Úgy tűnik az erről szóló hírekről sem a kormány, sem a Századvég nem akar tudomást venni. Utóbbi a Magyar Nemzettel közölte:

a témában nem áll rendelkezésükre hivatalos információ, illetve jogszabályi változásról nem értesültek, így nem tudnak érdemben reagálni a Mack menesztésére vonatkozó felvetésre.

Rogán Antal minisztériuma pedig leszögezte a nyilvánvalót: a lobbitevékenységgel megbízott magyar–amerikai konzorciummal kötött szerződés 2018-ig érvényes.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda idén január és jövő március között 612 millió forintot ad támogatásként Macknek.

Ha az új amerikai adminisztráció mégsem száműzné a külföldi lobbistákat, akkor sem lenne túl kifizetődő megtartani Macket, aki a választási kampányban többször is élesen bírálta és negatív jelzőkkel illette Trumpot.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »