A kormány megvárja Brüsszel döntését

Magyarország mindenképpen megvárja a paksi bővítéssel kapcsolatos brüsszeli tárgyalások végét, addig nem kezdi el az építést, amíg nem lesz megegyezés az Európai Unióval. Erről Aszódi Attila, a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos beszélt lapunk kérdésére válaszolva a moszkvai Atomexpón tartott előadása után.

Kitért arra is, ha Paks I. egy Lada, akkor Paks II. szerinte egy Forma–1-es autó.

– A Roszatom nemcsak a partnerek, de adott esetben az Európai Unió által támasztott feltételeket is teljesíti az erőmű építése során – jelentette ki Szergej Kirijenko, a Roszatom elnöke tegnap Moszkvában, az Atomexpón. Jobbján ott ült Aszódi Attila kormánybiztos is, aki ezután a magyar sajtó képviselőinek elmondta, Budapest a kezdetektől egyértelművé tette az orosz fél előtt, hogy minden tekintetben tartja magát az Európai Unió előírásaihoz. Hozzáfűzte, ezzel tisztában vannak az orosz tervezők is, és az elmúlt évek, így a fukusimai tragédia tapasztalatait, tanulságait is figyelembe véve Pakson a világ legbiztonságosabb erőműve épül. Így olyan robusztus védelmet kap a két blokk, amely mind a belső, mind a külső hatásoktól véd, a nukleáris anyag onnan semmiképpen nem kerülhet ki.

Aszódi Attila ugyanakkor kitért az elől a kérdés elől, hogy megnyugtatja-e Brüsszelt, ha nem a Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. lesz az erőmű tulajdonosa. Csupán annyit jegyzett meg, hogy mind a beruházás, mind pedig az MVM az állam felügyelete alatt áll.

Kiváltani az orosz hitelt?

Tegnap egyébként a Népszabadság arról írt, hogy az MVM olyan alacsony energiaárakra számít a jövőben, amelyek mellett nem térül meg a Paks II. beruházás. Az MVM azonban erre válaszul közleményt adott ki, amelyben leszögezte: minden alapot nélkülöz az az állítás, hogy az MVM nem áll ki Paks II. mellett.

Az Atomexpón szóba került Lázár János kancelláriaminiszternek az orosz hitel esetleges kiváltását érintő megjegyzése is. Aszódi szerint ez nem újdonság, hiszen erre az államközi szerződés lehetőséget ad.

Ennek értelmében Magyarország bármikor előtörleszthet, ha a piacon kedvezőbb lehetőségeket talál. A kormánybiztos szerint az az eshetőség is fennáll, hogy a kiégett üzemanyagot feldolgozásra vagy tárolásra Oroszország átvegye.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 05. 31.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »