A kormány megszorító politikája ellen tüntetnek Belgiumban

Tüntetések bénították csütörtökön Belgiumot, miután több szakszervezet országos tiltakozást hirdetett a kormány gazdasági megszorító politikája ellen.

Nem sokkal dél előtt Brüsszel központjában is tiltakozó menet indult, amelyen a tüntetést szervező három nagy belgiumi szakszervezet, a szocialista FGTB, a liberális CGSL és a kereszténydemokrata CSC szerint 70 ezren, a rendőrség szerint viszont 45 ezren vettek részt.

A tiltakozások és részleges munkabeszüntetések súlyos fennakadásokat okoznak a közlekedésben.

A csütörtök reggel munkába, iskolába igyekvők járatkimaradásokról és óriási késésekről számoltak be Brüsszelben. A városban a metró több szakaszán ritkán járnak a szerelvények, a buszok és a villamosok egy része nem közlekedik – tudatta a brüsszeli tömegközlekedési vállalat.

Az utakat elárasztották az autók, egyetlen hatalmas dugóvá változott a legfőbb európai uniós intézményeknek otthont adó város és környéke.

A Le Soir című napilap értesülései szerint több tartományban a vallon és a flamand távolsági buszhálózat, a TEC és a De Lijn szolgáltatása is akadozik.

Az SNCB állami vasúttársaság tájékoztatása szerint a vonatközlekedés zavartalan az országban.

A belga kormány a következő öt évben 11 milliárd eurót akar megspórolni gazdasági és szociális reformjai révén, és egyebek között azt tervezi, hogy 2030-tól 65 évről 67 évre emeli a nyugdíjkorhatárt, valamint befagyasztja a bérek és segélyek inflációhoz igazítását a gazdaság versenyképessége és a foglalkoztatottság növelése érdekében. A szakszervezetek azzal vádolják a kabinetet, hogy takarékossági intézkedései aránytalanul súlyosan érintik a munkavállalókat, a közszolgáltatásokon való spórolást pedig a társadalom egésze megsínyli.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »