A kormány külföldiekkel enyhítené a munkaerőhiányt

A kormány határozott lépéseket tesz azért, hogy a Magyarországon egyre inkább tapasztalható munkaerőhiány ne legyen akadálya a gazdasági növekedésnek – nyilatkozta az MTI-nek a nemzetgazdasági miniszter, aki szerint igény esetén biztosítani kell a harmadik országból érkező szakképzett munkaerő hazai foglalkoztatását.

Varga Mihály szerint a rövid távú munkaerő-piaci prognózis keretében megkérdezett vállalkozások negyede jelezte, hogy bizonyos munkapozíciók betöltésekor munkaerőhiánnyal szembesül. A hazai munkaerőpiacra leginkább az jellemző, hogy egyes ágazatokban és szakmaterületeken jelent növekvő gondot a munkaerőhiány.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) által benyújtott javaslatról a miniszter elmondta, annak több pontjával egyetértenek, így azzal is, hogy igény esetén biztosítani kell a harmadik országból érkező szakképzett munkaerő hazai foglalkoztatását.

Nem kell aggódni

Varga leszögezte: senkinek nem kell aggódnia, hogy emiatt elveszti az állását, hiszen csak azon szakmákról van szó, amelyekben nincs elegendő számú, megfelelően képzett hazai munkaerő. Az erről szóló szabályozás módosítása hamarosan megjelenik – tette hozzá.

A miniszter fontos feladatnak nevezte ugyanakkor, hogy megoldják az érkező munkaerő elhelyezését is. Jövőre ezért adókedvezményekkel támogatja a kormány a cégek lakhatásra fordított kiadásait. Január 1-jétől a munkáltatók például a munkásszállás kialakítására és fenntartására fordított kiadásaikat kétszeresen vehetik figyelembe a társasági adóalapjuk megállapítása során, emellett bevezetik az úgynevezett mobilitási célú lakhatási adókedvezményt is.

Olyan támogatásokat is megfontolunk, amelyek közvetlenül segíthetik szálláshelyek létrehozását – mondta Varga. A kormány nyitott a munkaadói partnerek javaslataira, és további lépéseket fog tenni, ha a munkaerőpiac helyzete ezt indokolja.

Forrás: napi.hu

sokkaljobb-kommentár: Migránsoknak hitték a mexikói vendégmunkásokat a Nógrád megyei Szügyön. A helyiek először nagyon megijedtek tőlük. A településre 19 mexikói érkezett az egyik helyi gyárba, ahol cabrió vászontetőket varrnak. A polgármester szerint megéri külföldi munkásokat foglalkoztatni a jó minőség érdekében. Nagyon sok varrónő maradt állás nélkül, amikor a kínai dömpingáru ellepte az országot. Velük vajon mi van? Közmunkások lettek, vagy hol vannak?

A Gyere haza fiatal programnak véget vetettek, inkább megígérte a kormány, hogy mindent megtesz azért, hogy Nagy-Britanniában ott tudjanak maradni azután is, miután kilép az ország az unióból. Tehát Ne gyere haza fiatal, jön helyetted külföldről munkaerő! Hoznak be vagy 250 ezer főt dolgozni Magyarországra, mi meg megyünk október 2-án népszavazni az 1300 fő körüli kötelező betelepítés ellen. A kötelező kvóta sokszorosa már itt élősködik, és a szerb-magyar határon és Szerbiában ott van több ezer, akiket a magyar hatóságok beengednek úgy, hogy az elszállásolásukat és eltartásukat elfogásnak nevezik. Itt maradt vagy nyolcezer gyerek is, várva a családegyesítés keretében ideérkező népes családját. Jön befelé a túlnépesedett Afrikából és Ázsiából egyelőre egymillió körül Európába a jobb élet reményében. De mi lesz az itteni nem túl jó élettel? Németországba egymillió körül vannak a menekültek és a migránsok. Ebből már 60 fő munkába állt. Négy év múlva talán többen lesznek munkába, ha megtanulják a nyelvet és elvégzik a szakmunkásképzőt. Erre való hajlandóságuknál sokkal jobban megy nekik a megbotránkoztatás, a nők ellen elkövetett erőszak. Kiskunhalason a lakosság tiltakozása ellenére a botrányoktól sem mentes zárt tábor mellett már nyílt tábor is szolgálja a teljes ellátásukat.

Békéscsaba, 2016. július 7.

F. I. – K. M.

Emlékeztető: A német Bild internetes kiadásában közölte elsőként, hogy a magyar kormány hirdetésben áll ki Nagy-Britannia EU-tagsága mellett. „A döntés a tietek, de Magyarország büszke arra, hogy veletek együtt az Európai Unió tagja lehet” – a lap szerint a magyar kormány ezt a szöveget jelenteti majd meg a brit The Daily Mailben. Nagy-Britannia csütörtökön tart népszavazást az uniós tagságáról. Amennyiben a nemek győznek, megismételt népszavazás következhet! Láttunk már erre példát Írország esetében… (sokkaljobb-kommentár) A felesleges hirdetés 22 millió forintba került…

 

 


Forrás:sokkaljobb.hu
Tovább a cikkre »