A kormány „keményen fog tárgyalni” Angliában

Egyelőre nincsen semmi tennivalójuk az Angliában dolgozó magyaroknak – mondta el az M1 rendkívüli híradásában hazánk londoni nagykövete, Szalay-Bobrovniczky Kristóf, aki azt is hangsúlyozta: a magyar kormány keményen fog tárgyalni az ottani magyar munkavállalók érdekében.

Történelmi időket élünk – szögezte le Szalay-Bobrovniczky Kristóf az M1-nek adott interjújában, a tegnapi brit EU-népszavazás eredményére utalva.

A britek döntését a magyar kormány természetesen tiszteletben tartja, „mert azt gondoljuk, hogy a szavazás során egy nagyon fontos elv érvényesült. Minden nemzet megérdemli, fenntarthatja magának a jogot, hogy a saját sorsáról maga dönthessen” – tette hozzá.

A diplomata meglátása szerint a Brexit legfontosabb üzenete az uniónak szól, arról, hogy Nagy-Britanniában csütörtökön „politikai többséget alkotni képes tömegek” tudtak véleményt nyilvánítai arról, hogy elégedetlenek az EU politikájával.

Látszik, hogy ebben a kampányban a bennmaradók gazdasági érveivel szemben a gazdasági népvándorlás ügye volt az, ami a leginkább megszólította az embereket és elvitte őket az urnákhoz – szögezte le a nagykövet, hozzátéve: változásokra lesz szükség az EU-n belül.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf szerint várhatóan egy nagyon bonyolult és hosszú évekig tartó tárgyalási folyamat indul most el hazánk és Nagy-Britannia között.

A magyar kormány, valamint a követség és a konzulátus munkatársai gondoskodni fognak arról, hogy az itteni magyarok mindenről tájékoztatva legyenek – mondta, felhívva egyúttal a figyelmet arra, hogy az Angliában dolgozóknak jelenleg nincsen semmi teendőjük, és biztos, hogy a tárgyalási folyamat végén a lehető legkedvezőbb pozícióban találják majd magukat.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »