A kormány karácsonyi utalványosztogatása földbe állíthatja az államigazgatást

A kormány karácsonyi utalványosztogatása földbe állíthatja az államigazgatást

Nem elég, hogy a kormányhivatali dogozók nem fogják tudni a postánál olcsóbban kézbesíteni a nyugdíjasoknak beígért Erzsébet-alamizsnát, mindezt a normál munkájuk mellett, vagy helyett kellene kivitelezniük, amire se idő, se elég ember nincs.

A tervek szerint a 2,8 millió magyar nyugdíjashoz egy kormányhivatalnokból és egy biztonsági emberből álló párok fogják eljuttatni a kormány soványka karácsonyi ajándékát: egy tízezer forintos Erzsébet-utalványt.

Az Index összefoglalója szerint erre azonban sem elég idő, sem elég ember nem lesz, arról már nem is beszélve, hogy a portálnak nyilatkozó Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete elnöke szerint a köztisztviselők

„egyelőre nincsenek kiképezve postásnak”.

 

A szakszervezeti vezető elmondta:

a kormányhivatalnokok egyébként is annyira leterheltek, hogy a Lázár János által beharangozott december 21. és 24. közötti kiszállítási határidőt akkor sem tudnák tartani, ha nem 90 cím jutna egy dolgozóra. Szerinte így is munkaerőhiány van a járási hivatalokban, és a tisztviselők napi tíz órákat dolgoznak.

Hírdetés

Boros Péterné szerint konkrét utasítás még nem érkezett a kézbesítésekkel kapcsolatban, az Index azonban úgy tudja: az utalványok 20-án érkeznek a kormányhivatalokba, 21-e és 24-e között pedig egy hivatalnok sem vehet ki szabadságot, sőt az is benne van a pakliban, hogy visszarendelik őket a jó előre kivett pihenőnapjaikról.

Ez azt jelenti, hogy egy kormányzati PR-fogás miatt a napi munka helyett, vagy mellett kellene megoldani a kézbesítést, ami első ránézésre lehetetlennek, vagy egyszerűen blődségnek tűnik, hiába állítja a Miniszterelnökség, hogy van annyi szabad kapacitás, amivel ez levezényelhető.

Ugyanakkor, ha igaz, amit Lázárék állítanak, akkor az eredeti feladatukat nem végzik elég hatékonyan a kormányhivatalok, és komoly átszervezésekre lenne szükség, de ha leveleket is olcsóbban kézbesítenek, mint a posta, akkor az is fölmerül (nyilván ironikus formában): miért nem az állami hivatalok intézik a saját levelezésüket és hordják ki a címzetteknek a hivatalos küldeményeket?

Az Index információi szerint az is kétséges, hogy minden hivatalnok mellé jut-e biztonsági ember, vagy egy másik kollégájukkal kell párban kézbesíteni a kormányzati „jótéteményt”.

Ráadásul a kormánypropaganda állításaival ellentétben a kiszállítás költségei jóval magasabbak lesznek, mintha a postával kézbesíttették volna az utalványokat:

az állam 42 milliárdot tervez elszórni a meglehetősen átlátszó népszerűségnövelő intézkedésre, ami küldeményekre lebontva is legalább 5000 forinttal meghaladja a postai szolgáltatás költségét.

További részletek ITT olvashatók.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »