A kórházakhoz kerülhet a gyógyszertárak működtetési joga

A kórházakhoz kerülhet a gyógyszertárak működtetési joga

Az egészségügyi minisztérium szóvivője Stanislava Pondelová mai nyilatkozata szerint Tomáš Drucker (Smer) egészségügyi miniszter visszaadná az állami kórházak kezébe a saját területükön lévő gyógyszertárak működtetési jogát, amivel többletbevételre tehetnének szert. Ezzel gyakoralatilag száműznék az állami kórházak területéről a magángyógyszertárakat.

 

Drucker már ki adta utasításba a kórházak számára, hogy kezdjék meg a gyógyszertárakkal kötött bérleti szerződések felmondását, újak megkötését pedig már nem engedélyezi. A kórházaknak most fel kell készülniük saját patikáik működtetésére, mind a kiadások mind az engedélyeztetések szempontjából.

 

„Több kórház bérleti szerződéseinek vizsgálata után kiderült, hogy olyan feltételekkel adták bérbe helységeiket gyógyszertárak működtetése céljából, amelyek nem a kórházak, hanem inkább a magán kézben lévő fenntartók számára volt kedvező”, mondta Pondelová.

 

Az állami egészségügyi intézmények egyúttal nem zárhatják le – Drucker parancsa szerint – azokat a közbeszerzéseket, amelyeknél csak egyetlen cég jelentkezett be. A kórházaknak így  az elektronikus pályáztatási rendszerben kötelezően kell kihasználni azt az egyébként választható funkciót, ami lehetővé teszi, hogy a tender addig ne záruljon le, míg csak egyetlen kivitelező jelentkezik a közbeszerzésre.

 

Teraz.sk

Nyitókép: HNonline.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »