„A könyörületesség fontosabb, mint a hatalom”

„A könyörületesség fontosabb, mint a hatalom”

Néha jobb a Szigeten a százmilliókért haknizó sztárokat faképnél hagyni, hogy olyan valóban eredeti emberekre leljünk, mint például Rupa Marya. Az indiai születésű, San Franciscóban élő énekes-gitáros a világzenei színpadon lépett fel csütörtök este Rupa and the April Fishes nevű zenekarával, és a francia sanzont, az indiai tradicionális zenéket, a balkáni dallamokat és a punk lendületét egyesítő zenéjével gyorsan meghódította a közönséget. Ám mint kiderült, a zenén túl is számos izgalmat rejt magában. A dalszerző-énekes ugyanis, amikor épp nem turnézik zenekarával, belgyógyászként dolgozik San Franciscóban.

S hogy ezek hogyan férnek meg egymás mellett? – Minden, amit csinálok, a gyógyítással kapcsolatos – felelte az énekesnő. – Amikor zenélek, reményt adok másoknak, de én ugyanúgy feltöltődöm pozitív energiákkal, ami erőt ad, hogy az orvoslásra is koncentrálhassak. Így kerülök egyensúlyba. A Szigetet bejárva azt látom, hogy a fesztiválozók kiszakadnak a megszokott életük ritmusából, táncolnak, szórakoznak, rengeteg pozitív energia éri őket, és így megnyílnak olyan dolgokra is, amikről a mindennapokban hajlamosak elfeledkezni.

– A zenénknek persze nincs direkt üzenete – tette hozzá az énekesnő. Nem vonulnak az utcára a koncert után az emberek, hogy megdöntsék a kormányokat és elűzzék a diktátorokat. A cél az, hogy egy reményteljes, pozitív környezetet teremtsenek, amelyben mindenki úgy érezheti, megvan a lehetőség a változtatásra.

– Az Egyesült Államokban Bernie Sanders személyében sokáig volt egy potenciális elnökjelöltünk, aki mindig nyíltan beszélt a korrupcióról, a pénz hatalmáról, a populizmus káros hatásairól. Milliók támogatják, és ez még akkor is hatalmas fegyvertény, ha nem ő lett a Demokrata Párt elnökjelöltje. Elindult egy folyamat, és bár lassan, de megállíthatatlanul halad előre.

Nem forradalomra van szükség, hanem arra, hogy az emberek ráébredjenek, mit művel velük a hatalom. Ehhez azonban idő kell.

De a változás elkerülhetetlen, hiszen ami jelenleg Amerikában zajlik, az az ország egyik legsötétebb korszakát jelenti – fejtette ki Rupa Marya. – 2010-ben tartottak egy népszámlálást, amely azt mutatta, hogy 2040-re a fehér többség kisebbségbe kerül. Ezt nagyon sokan úgy élték meg, hogy elvesztik a státusukat, a hatalmukat, és az, hogy mindeközben fekete elnöke van az országnak, komoly zavart okozott a fejükben, ami miatt gonosz, sötét folyamatok indultak el.

Az énekesnő éppen ezért úgy véli, az utóbbi években az Egyesült Államok a legcsúnyább arcát mutatja a világnak. Igaz, a jelenlegi állapotoknak vannak történelmi hagyományai – tette hozzá. – Amerika a rasszizmusra épül. Az ország alapjait jelenti az a mély rasszizmus, amely napjainkban újra hangsúlyosan jelen van a közéletben. Donald Trump a válasz azok számára, akik attól félnek, hogy elvesztik a hatalmukat és az erejüket.

Rupa Marya számos menekülteket segítő mozgalomban is szerepet vállal, kíváncsi voltam a véleményére az európai menekültválságról is. – Az Egyesült Államok és Európa közös erővel dúlta fel a Közel-Keletet – felelte az énekesnő.

– Ami az elmúlt években történt, az a nyugati politika eredménye. Most felelősséget kell vállalnunk mindazért, ami eddig történt.

S hogy mit kell tennünk? Függetlenednünk kell az olajtól, azonnal. Megvan hozzá a technológiánk. Miért kéne bárkinek is azért szenvednie, miért kéne háborúznunk azért, hogy olyan erőforráshoz férjünk hozzá, amit kiválthatunk mással? Ez csak politikai akarat kérdése.

Bár ahogy a helyzet elkeserítő, az énekesnő optimista. – Van egy hároméves gyermekem, nem is lehetek más, csak optimista – mondta Rupa Marya. – Persze nagyon féltem őt, hiszen nem tudom, milyen jövő áll előtte. De hiszek benne, hogy előbb-utóbb mindenki rádöbben, a könyörületesség fontosabb, mint a hatalom megszerzése.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 13.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »