A kolumbiai felek aláírták a tűzszüneti megállapodást

A kolumbiai kormány és a FARC baloldali gerillaszervezet aláírta csütörtökön Havannában a közel 52 évnyi fegyveres konfliktust lezáró egyezséget, amely megnyitja az utat a belső konfliktus lezárásához, és a belső béke megteremtéséhez.

Az ünnepélyes ceremónián részt vett Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, Juan Manuel Santos kolumbiai elnök, Raúl Castro kubai elnök és több más politikus a latin-amerikai térségből és Európából. Washingtonból John Kerry amerikai külügyminiszter külön üdvözlő nyilatkozatot tett, és felajánlotta az Egyesült Államok segítségét a későbbiekben.

Az aláírás után Raúl Castro átadta az iratokat Santos-nak és a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) parancsnokának, Rodrigo Londonónak, akit harci nevén Timochenkónak is hívnak. A két vezető kezet rázott egymással.

Ezek a részletek

A dokumentum értelmében a végleges békemegállapodás aláírását követő 180 napon belül leteszi a fegyverét mintegy 7 ezer gerilla. A fegyvereket az ENSZ gyűjti be megsemmisítésre.

Londono kijelentette, hogy eddig ellenfelek voltak, de a jövőben vállvetve fognak dolgozni a békéért. Santos közölte, hogy a végleges békemegállapodást már Kolumbiában fogják aláírni, és utána népszavazást rendeznek a polgárok jóváhagyása érdekében.

A gerillák leszerelése három szakaszban történik. Az elsőben 30 százalékuk teszi le a fegyvert 90 napon belül, a másodikban újabb 30 százalék további 30 nap alatt, és végül a maradék 40 százalék az utolsó 60 napon belül. A leszerelés alatt a csapataikat 22 külön táborban helyezik el, ahová civilek nem léphetnek be. A folyamatot az ENSZ védnöksége alatt nemzetközi csoport ellenőrzi és felügyeli.

42 év fegyveres konfliktusnak lehet most már tényleg vége

A kormányellenes fegyveres harc 1964-ben tört ki, és eddig mintegy 220 ezer halálos áldozattal járt. A béketárgyalások 2012-ben kezdődtek meg Havannában. Az országban még egy kisebb gerillaszervezet működik, a Nemzeti Felszabadító Hadsereg (ELN).


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »