A költészet mint megtanulható mesterség

A költészet mint megtanulható mesterség

A költészet olyan mesterség, amely megtanulható, a magyar költészet pedig zsigerileg nem filozofikus – hangozott el többek közt az Erdélyi Magyar Írók Ligája Álljunk meg egy szóra című beszélgetéssorozatának hétvégi kiadásán, amelynek ezúttal Egyed Péter költő, író, filozófus volt a vendége.

egyed-peter-a-1_b(fotó: Főtér.ro)

A kolozsvári Bulgakov irodalmi kávéházban tartott rendezvényen László Noémi költő beszélgetett Egyed Péterrel. A költő-filozófusról megtudhattuk, gyerekkorában bármilyen könyvet elolvasott, ami a keze ügyébe került nagyszülei könyvtárában, kedvenc olvasmánya volt Tolsztojtól a Háború és béke. Első verseit anyai nagyapjának és apai nagyanyjának mutatta meg, akik véleményezték az alkotásokat. Első kötetét, amely 1977-ben jelent meg, Csiki László szerkesztette, aki Egyed Péter elmondása szerint igen szigorúan bírálta el a verseket, minden sort külön értékelt plusz-, mínusz- vagy kérdőjellel. Amikorra pedig végzős gimnazista lett, már úgy gondolta, hogy egyetlen dologra alkalmas, és az a filozófia.

László Noémi felvetését elfogadva, hogy a költészet és a filozófia nehezen fér meg egymás mellett, Egyed Péter úgy értékelt, a magyar költészet zsigerileg nem filozofikus, noha például Csokonai esetében felfedezhető a filozofikus gondolkodás is, olyan német gondolkodók hatására, mint a természetfilozófus Schelling. Kifejtette, az is vita tárgya, hogy egyáltalán létezik-e magyar filozófia, annak ellenére, hogy léteztek olyan jelentős magyar gondolkodók mint például Böhm Károly.

László Noémi megjegyzésére, hogy a költészettel ellentétben a filozófia szakterminológiájában megjelennek idegen nyelvekből kölcsönvett szavak, Egyed Péter elmondta, elkerülhetetlen, hogy bizonyos szakszavak más nyelvből átkerüljenek, mert előfordul, hogy nem sikerül magyarra megfelelően fordítani azokat. Az a kérdés is felmerült a beszélgetésen, hogy miért születik sok igénytelen irodalmi szöveg, szabadvers. Egyed Péter vélekedése szerint ez amiatt lehet, hogy sokan elfeledkeznek arról, a versnek sok köze van a dalhoz, illetve a költészet egy mesterség, amely elsajátítható.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »