A KNDK Japánban lévő amerikai bázisok ellen indított rakétákat

A KNDK Japánban lévő amerikai bázisok ellen indított rakétákat

A hétfőn kilőtt észak-koreai ballisztikus rakétákkal Japánban lévő amerikai katonai bázisokat vettek célba tesztjelleggel, közölte a KCNA, a KNDK hivatalos hírügynökség.

Donald Trump amerikai elnök telefonon egyeztetett Abe Sindzó japán kormányfővel Észak-Koreáról.

Hírdetés

A washingtoni idő szerint hétfőn este történt amerikai-japán egyeztetés témája a legutóbbi észak-koreai rakétakísérlet volt.
A telefonbeszélgetésben Donald Trump azt hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok “száz százalékig” Japán mögött áll az észak-koreai fenyegetéssel szemben. A két politikus egyetértett abban, hogy Észak-Korea legutóbbi rakétakísérlete egyértelműen megsértette az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait, s újabb kihívást intézett a regionális és a nemzetközi biztonság ellen.
Ugyanerről folytatott – szintén telefonon – megbeszélést James Mattis amerikai és Inada Tomomi japán védelmi miniszter. James Mattis azt hangsúlyozta, hogy Phenjan rakétakísérlete “elfogadhatatlan és felelőtlen”, s aláássa a térség békéjét és biztonságát. Jeff Davis, a Pentagon szóvivője közleményben erősítette meg: a tárcavezető közölte japán kollégájával, hogy az Egyesült Államok rendíthetetlenül elkötelezett Japán védelme iránt, teljesíti védelmi kötelezettségeit, beleértve a földi elrettentést is.
Észak-Korea hétfő reggel négy ballisztikus rakétát indított el, s ezek közül legalább három Japán északnyugati partjai közelében csapódott a tengerbe. Washington és Tokió e rakétatesztek miatt kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülésének összehívását. Az ENSZ BT ülésére várhatóan szerdán kerül sor.

Fotó: TASS

magyartudat.com


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »