A kishegyesi vezetőség a szociális központ önállósulását kezdeményezte

A kishegyesi vezetőség a szociális központ önállósulását kezdeményezte

A kishegyesi képviselő-testület egy határozati javaslat elfogadásával kezdeményezte önálló szociális központjának megalakítását. Jelenleg Topolya községgel közös szociális központot működtet az önkormányzat.

A kishegyesi községi képviselő-testület határozati javaslatot fogadott el Kishegyes és Topolya Szociális Központja különválásának szándékáról és a község önálló szociális központja megalakításának szándékáról. Nagy Mélykúti Kiskovács Ildikó, a központ kishegyesi részlegének vezetője a határozati javaslat elfogadása előtti indoklásában elmondta, kiszámolták, hogy egy önálló központ működtetése sem jelentene anyagilag sokkal nagyobb terhet, a munka viszont hatékonyabbá válhatna, hiszen nem kellene mindent a topolyai központtal egyeztetni. A lokális problémák megoldásának érdekében a meglátások szerint pályázati eszközöket is hatékonyabban tudnának lehívni, ha önálló központ működhetne Kishegyesen. Az illetékes állami szervek, valamint a minisztérium hatáskörébe tartozik azonban egy ilyen döntés elfogadása, ezért a határozat egyelőre csak kezdeményezésnek tekinthető. Szügyi István, a képviselő-testület elnöke a központ önállósulásáról nyilatkozva elmondta, hogy ez az ötlet régebben felmerült már. Az eddigi munkát is jónak ítélte, de ezt még fel lehetne javítani egy önálló központ működtetésével. Véleménye szerint egy ilyen önállósulásnak számos pozitív hozadéka lenne.

Az ülésen kinevezték a képviselő-testület új titkárát is, ezzel az eddigi titkár, Győri István egyben le is köszönt tisztségéről. Az új titkár Kovács Dobó Lea okleveles jogász, aki korábban az adai közigazgatásban dolgozott több mint két évtizeden keresztül, így nagy tapasztalattal rendelkezik.

Baranyi Szilárd, a pénzügyi és költségvetésügyi részleg osztályvezetője a községi költségvetés féléves megvalósulásáról szóló jelentését is elfogadták. A jelentésben olvasható, hogy a 2016 évre tervezett 616,7 milliós költségvetési bevételekből az év első hat hónapjában 160,65 milliót jegyeztek, ami 26,05 százalékos megvalósítást jelent az eredetileg tervezetthez képest. Portálunknak nyilatkozva Baranyi elmondta, hogy elsősorban a tartományi és a köztársasági transzfereszközök jelentős csökkenésével magyarázható a bevételek viszonylag alacsony szintje.

Az ülésen két új képviselő tette le az esküt, Pecze József (VMSZ) és Marko Banović (SNS). Előbbi Hallgató Imre, utóbbi pedig Dejan Šoljaga helyét foglalhatta el a mandátumvizsgáló bizottság jelentése szerint. Hallgató a közigazgatás osztályvezetői munkakörét tölti be, Šoljaga pedig a községi tanács tagja lett, Peko Konjevićet váltja, aki lemondott eddigi tisztségéről.

Az ülés kezdete előtt Szügyi István, a testület elnöke ismertette, hogy hivatalos értesítést kapott, mi szerint a megalakult a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) frakciója, Dragana Pešikan a hattagú képviselői csoport vezetője.

Tóth Péter


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »