A kilépés nyomán az angol nyelv is elveszíti hivatalos státuszát

Az angol nyelv a brit népszavazást követő hivatalos kilépés után elveszíti hivatalos státuszát, és nem tartozik majd az uniós nyelvek közé. 

Forrás: bumm.sk

Az angol egyike az Európai Unió 24 hivatalos nyelvének – az Egyesült Királyság hivatalos nyelveként került be az uniós nyilvántartásba, így a britek hivatalos távozásával le lehet radírozni a listáról – írja a Politico.

“Létezik egy rendelet, ennek megfelelően minden uniós tagország megjelölhet egy hivatalos nyelvet. Az írek a gael nyelvet, a máltaiak a máltait, az Egyesült Királyság pedig az angolt regisztrálta” – mondta Hübner, és kiemelte, hogy attól, hogy az angol domináns, a köztisztviselők által leginkább használt nyelvévé vált az elmúlt évtizedek alatt, még nem jelenti azt, hogy meg lehet őrizni hivatalos pozícióját.

Csak a 27 maradék uniós országnak egyhangú döntésével változtathatják meg az említett rendeletet, ám a leválás okozta feszültségek után nem lesz könnyű közös nevezőre jutniuk. Az amúgy francia nyelven írt rendeletben azonban található egy jogi kiskapu: sehol sincs leírva, hogy egy országnak csak egyetlen hivatalos nyelve lehet. Így valószínű, hogy Nagy-Britannia távozása esetén is az unióban maradhat az angol nyelv.

Forrás: Híradó.hu

The post A kilépés nyomán az angol nyelv is elveszíti hivatalos státuszát appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »