A kézzel írás előnyei

A felsőoktatásban már jellemzővé vált, hogy egyesek laptopon vagy táblagépen jegyzetelnek, de a kutatások szerint jobban járunk, ha kézzel jegyzetelünk az órákon, mintha valamilyen billentyűzettel tennénk – erre jutott egy amerikai kutatás. 

keziras_b

A vizsgálat során 36 egyetemistát és főiskolást kértek arra, hogy különböző módon jegyzeteljenek. Egyesek kézzel írtak az órán, mások laptoppal jegyzeteltek, néhányan pedig tableten pötyögték be az előadáson hallottakat. Aztán két módszerrel is próbára tették, hogy mire emlékeznek az elhangzottakból – olvasható a Hvg.hu-n.

Kiderült, hogy a leírt szövegek felismerésénél mindenki ugyanolyan jól teljesít, de amikor kikérdezték a leírtakat, a papírra jegyzetelők sokkal jobban teljesítettek, mint akik valamilyen billentyűzettel írtak az órán. A memóriájuk jobb volt, és a kutatók szerint erre megvan a magyarázat. Vizsgálataik szerint ha valaki billentyűzet segítségével jegyzetel, akkor a tanárra való figyeléshez hasonló vizuális ingert jelent a billentyűzetre való figyelés is.

A kettő közötti folyamatos váltás megzavarja a koncentrációt, így nem is emlékezünk úgy a leírtakra, mint ha papírra írnánk. A hagyományos jegyzetelés ugyanis nem zavarja meg a valós idejű vizuális figyelmet, ilyen esetben akkor is a tanárra koncentrálunk, ha épp írunk. Egy két évvel ezelőtti kutatás azt is bizonyította, hogy a papírra jegyzetelők sokkal inkább átlátják a leírtak közötti összefüggéseket, mint a géppel írók.

Az amerikai Princeton Egyetem kutatói kíváncsiak voltak, hogy a jegyzetelés melyik módja a hatékonyabb: a hagyományos, tollal papírra írás, vagy a laptopon, tableten gépelés. Kiderült, a számítógéppel jegyzetelőknél megszokott jelenség, hogy amikor felnéznek a tanárra a gépről, sűrűn megakadnak a téma követésében, vagy azt sem tudják, hogy miről van szó, ugyanis a figyelmet jobban leköti a gépelés, mint a papírra írás. A géppel és a tollal jegyzetelők nagyjából ugyanúgy emlékeztek a jegyzetükből történt tanulás után a tényekre, adatokra. Abban viszont már komoly különbség volt, hogy ki tudja átlátni az összefüggéseket.

Ezen a téren már sokkal jobban teljesítettek a kutatás során a papírra írt jegyzetből tanulók. A jegyzetek megvizsgálása után ennek az oka is kiderült: a papíron jegyzetelők már jegyzetelés közben jelzik az összefüggéseket, míg a gépelést választók hajlamosak arra, hogy a hallottakat csak szó szerint leírják.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »