A kerti munkák beindulásával ugrásszerűen megnő a porckorongsérves betegek száma

A kerti munkák beindulásával ugrásszerűen megnő a porckorongsérves betegek száma

Itt a tavasz, és ilyenkor mindenki imádja belevetni magát a kerti munkálatokba. A probléma nem is itt kezdődik, hanem akkor, amikor másnap szinte alig bírunk megmozdulni. Pedig ez könnyedén, kis odafigyeléssel elkerülhető lenne. Ha te is szeretsz kertészkedsz, ezt a cikket most fontos, sőt szinte kötelező elolvasnod!

TUDTAD?

…hogy tavasszal, a kerti munkák beindulásával ugrásszerűen megnő a porckorongsérves betegek száma?

A kertben ugyanis a legtöbb dolog lent található, amivel foglalkoznunk kell (hacsak nem gyümölcsfákat oltogatunk), így muszáj „közelebb kerülni” hozzájuk. Ezt legtöbben helytelenül, hajlott háttal-derékkal teszik. Ez a testhelyzet pedig kifejezetten kedvez a porckorongsérv kialakulásának.

Hiszen a porckorong belső magja akkor tud hátrafelé utat törni magának, ha a gerincünk előre hajlik. Ha ezt sokszor-sokáig tesszük, ráadásul még erőkifejtés is történik, akkor előbb-utóbb meg is találja az utat kifelé az a belső mag – ez pedig már a porckorongsérv különböző stádiumaihoz vezet.

MEGOLDÁS:

Itt is, mint minden egyéb tevékenységünknél, igyekezzünk megtartani gerincünket a fiziológiás, természetes helyzetében. Tartsuk hátunkat egyenesen, ahhoz pedig hogy ez könnyebben menjen, használjunk segédeszközöket!

A földön végzett tevékenységeknél (ültetés, gyomlálás) mindenképpen kerüljünk közelebb az ágyáshoz! Például egyszerűen térdeljünk le, egyik lábon térdelve, másikkal talpon támaszkodva, hogy biztos alátámasztás legyen a törzsünknek, ez a testhelyzet kevesebb munkát igényel a hátizmoktól. Vagy szerezzünk be egy kis kerti ülőkét, amin ülve egyenes törzzsel dőljünk előre a munka végzése közben. A lényeg, hogy NE állásból hajoljunk le a növényekhez!

A szerszámokkal (ásó, gereblye stb.) végzett munkáknál szintén nagyon fontos odafigyelni a testtartásra, hiszen itt még nagy erőkifejtés is történhet, ami megnöveli a porckorongra ható erőket (itt jön ki a legtöbb sérv). Tehát egyenes háttal és ha lehet, minél szélesebb terpeszben állva végezzük a munkát. Akár oldalirányba, de harántterpeszben állva is biztonságos, minden erőkifejtésnél (például ásás) megfeszítve a hasizmokat.

Ami még nagyon fontos, hogy a törzs mindig előre fele mozduljon, ne legyen benne csavarás, mert az különösen nyíró erővel hat a porckorongokra. Tehát a kiásott földet NE gerincből csavarva dobjuk odébb, hanem egyenes törzzsel felemelkedve csípővel-lábakkal fordulva hajítsuk oldalra!

Amúgy pedig éljen a tavasz, élvezzük a szabadban végzett tevékenységeket – de vigyázva a gerincünkre!

pozitivnap.hu


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »