„A képregény kortalan, nemzeteken átível”

„A képregény kortalan, nemzeteken átível”

Magyar rajzolók is részt vettek a brüsszeli képregény-kiállításon. Belgiumban idén országos ünnepnek számít a mesehős Tintin megjelenésének 70. évfordulója.

Nem látszik az idő múlása Tintinen, pedig a belga képregényfigura idén hetven esztendős. Az 50-es évek óta a kíváncsi riporter kalandjai több mint 200 millió példányban keltek el világszerte. A brüsszeli képregény-kiállításra meghívott magyar illusztrátorok szerint Tintinnek köszönhető, hogy Belgiumban – Magyarországgal ellentétben – a képregény nem rétegműfaj, hanem a tömegkultúra része.

„A másik nagy különbség az pedig a kiadók jelenléte, nálunk ezek inkább ilyen kisvállalkozásnak minősülnek, itt pedig nagyon komoly üzleti, pénzügyi vállalkozások, egy-egy képregény elkészülése komoly befektetés és nyilván úgy éri meg, hogyha visszajön belőle a pénz” – mondta Cserkuti Dávid, illusztrátor.

A hat magyar művész a közönség közreműködésével igyekezett megrajzolni egy-egy rövid történetet.

„12 éve alapítottuk meg a Magyar Képregény Szövetséget és a Magyar Képregény Akadémiát, pont amiatt, hogy az emberekhez eljusson a képregény és megtanítsuk az embereket képregényt olvasni, képregényt rajzolni, mert nagyon fontos a kommunikációnak ez a vizuális formája. A képregény kortalan, nemzeteken átível és fontos, hogy mindenkihez eljusson” – fogalmazott Fritz Zoltán, képregényrajzoló.

Mire brüsszeli kiállítás magyar standján a riport elkészült, már papíron is volt a forgatás minden lényeges mozzanata, a találkozástól az elköszönésig – képregény formájában.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »