A kenyaiak előre tudhattak minden doppingtesztről

Michael Rotich révén hatalmas bajba kerülhet Kenya az olimpián. Az ARD-nek és a Sunday Times-nak köszönhetően kiszivárgott egy felvétel, melyen a kenyai atléta válogatott edzője felajánlja egy ismeretlennek a brit atléta válogatottnak, hogy némi ellenszolgáltatás fejében megsúgja nekik, mikor számíthatnak doppingvizsgálatra. 9 ezer dollárt ajánlanak neki, de ő tízet kér.

A felvételből, mely Kenyában készült, az is kiderül, hogy Rotich pontosan tudta, hogy saját atlétáikat mikor fogják meglátogatni a doppingellenőrök. A hírek szerint a pénteki megnyitón még büszkén vonuló sportvezetőt azonnali hatállyal visszarendelték Kenyába, a hazai doppingellenes szervezet pedig átfogó vizsgálatot indít az ügyben. Valószínűleg a Nemzetközi Doppingellenes Hivatal árgus szemmel követi majd minden mozdulatukat.

Az utóbbi években számos kenyai futó akadt fenn doppingteszteken. A 2015-ös pekingi atlétikai vébén hét aranyat nyertek, de a mostaniak fényében több érmük is veszélybe kerülhet.

Az olimpia előtt az oroszok állami szintű doppingbotránya tépázta meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság renoméját, a hullámok még most sem ültek el teljesen.

Péntek óta több doppingesetre is fény derült Rióban, egy görög és egy ciprusi versenyző is lebukott.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »