A kelet-ukrajnai áttelepültek többségének csupán az étkezésre van pénze

A Donbászról áttelepült munkaképes lakosság mindössze 52 százaléka talált munkahelyet új lakhelyén.

Az 1,7 millió áttelepült 40 százalékának csupán csak az étkezésre van pénze – közölte egy sajtókonferencián Anna Hveleszianyi, a Ptuhi demográfiai és szociológiai közvélemény-kutató intézet elemzője.

Szavai alapján az áttelepülteknek az élelmiszercikkeken is spórolniuk kell.  Mindössze 20 százalékuk tudja saját igényeit kellő mértékben kielégíteni. Munkahelyet új lakóhelyükön a munkaképes korban lévő áttelepültek mindössze 20 százalékának sikerült találnia – jegyezte meg a szakértő.

Humanitárius segélyekben az áttelepültek 11 százaléka részesül, főként azok, akik Donyeck megye békés területein, valamint a „szürke zónában” élnek – közölte Rimma Filj, a Rinat Ahmetov nevével fémjelzett humanitárius szervezetének a koordinátora, akik a szociálisan legrászorultabb rétegnek nyújtanak segítséget.

„Nagyon összetett és kritikus a helyzet a „szürke zónában.” – jegyezte meg Filj. Egyes falvakba, amelyek a megszállt területek mellett helyezkednek el, még a humanitárius segélyeket szállító teherjárműveket sem engedik be, ott egyszerűen éhínség van.

Egyesek egyszerűen áttelepültek a szomszédos területekre. Azonban itta frontvonal közelsége miatt egy „öböl” van az új és a régi házak között – mondta a segélyszervezet koordinátora.

Szeptember 29-re Rinat Ahmetov humanitárius szervezete több mint 9,8 millió élelmiszercsomagot osztott ki a térségben. Filj szavai alapján segélyt a megszállt területek, a szürke zóna lakosai és a kényszerűségből áttelepültek kaptak. Donyeck megye városaiban az áttelepültek 9 segélyelosztó ponton kaphatnak segítséget. Emellett a mobil csoportok folyamatosan a harcvonalbeli falvakban is osztják a segélyeket – írja a Korrespondent.net.

Rovatok: BelföldTelepülés: UkrajnaCímkék: kelet-ukrajnai menekültek, ukrán válság, ukrajnai hírek, UkrajnaForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »