A kelet-líbiai vezetőkhöz hű erők elfoglaltak két olajterminált

A kelet-líbiai vezetőkhöz hű erők vasárnap bejelentették, hogy elfoglaltak a nemzeti egységkormány gárdistái által ellenőrzött két olajterminált.

A Halifa Haftár tábornok által irányított erők „ellenőrzik esz-Szidr olajterminálját, ipari és lakónegyedét, valamint a Rász Lánúf-i terminált” – közölte a LANA líbiai hírügynökség jelentése szerint szóvivőjük, Ahmed al-Meszmari ezredes. Hozzátette, hogy most a zuweitinai terminál körül összpontosulnak az összecsapások.

Június végén a kőolajipari létesítményeket őrző gárdisták bejelentették, hogy a nemzetközi közösség által támogatott, tripoli székhelyű nemzeti egységkormánnyal kötött megállapodás keretében újranyitják a Rász Lánúf-i és az esz-szidri olajterminált. A tripoli kormány fennhatóságát elutasító Haftár tábornok csapatai akkor azzal fenyegetőztek, hogy lecsapnak valamennyi tartályhajóra, amely a líbiai egységkormánnyal üzletet kötni érkezik a líbiai kikötőkben.

Az Olajfélhold – a terület, ahol a két terminál is található – a Sidra-öböl partján nyúlik el félhold alakban Bin Dzsavád és Marsza el-Brega között, itt vannak a legfontosabb líbiai kőolajkikötők.

A Rász Lánúf-i és esz-szidri terminál január óta zárva tartott, tartályaik ugyanis az Iszlám Állam terrorcsoport dzsihadistáinak támadásai következtében kigyulladtak.

A legnagyobb – 48 milliárd hordónyira becsült – afrikai kőolajkészletekkel rendelkező Líbia termelése napi 1,5 millió hordóról mintegy 200 ezer hordóra esett vissza Moammer Kadhafi rendszerének 2011-ben történt megbuktatása óta.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »