A katonaorvosok hiánya veszélyezteti a honvédség működését – igaz, a hiányzó korosztály most is külföldi missziót teljesít

Az orvoshiány miatt a Magyar Honvédség (MH) már most is komoly nehézségek árán tudja kiállítani a különféle katonai műveletek, például a nemzetközi missziók egészségügyi biztosításához szükséges létszámot – írja hétfői számában a Magyar Idők.

A NATO szinte összes tagállamában, így Magyarországon is gondot okoz, hogy egyre kevesebb a katonaorvos, pedig a munkájukra számos területen szükség van, a különféle hadrendek támogatásától a nemzetközi akciókban való részvételen át a katasztrófaelhárítás és az újjáépítés egészségügyi biztosításáig – írta a Magyar Idők.

NATO-szinten a különböző műveleteknek csak a kétharmadát tudják egészségügyi biztosítással lefedni, Magyarországon a csapatoknál az orvosállások körülbelül fele betöltetlen, a katonaorvosok közül gyakorlatilag hiányzik a 25-35 éves korosztály.

A lap idézte Vekerdi Zoltán orvos ezredest, az MH megbízott egészségügyi főnökét, aki szerint a katonaorvosok hiánya veszélyezteti a Magyar Honvédség működését. Hozzátette, amíg civilként egy orvos, főleg külföldön a sokszorosát megkeresheti a katonaság által biztosított keresetnek, a létszámot csak egy megfelelő életpályamodell bevezetésével van esély feltölteni.

A beszámoló szerint a tervezetet a Honvéd Vezérkar már jóváhagyta, és azzal államtitkári szinten foglalkoznak.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »