A katalán referendum az EU-t válságba sodorta

A katalán referendum az EU-t válságba sodorta

„A katalán referendum rendőri erőszakja az EU-t válságba sodorta, ahogyan a szavazók 90 %-a a függetlenségre voksolt” címmel a jobboldali brit Daily Telegraph azt kifogásolja, hogy az Európai Unió szembeszökően csendben maradt a rendőri erőszak láttán. Katalán tűzoltók saját testükkel is védték a szavazni akarókat az ellenük erőszakkal fellépő spanyol rendőrökkel szemben.

A katalán vezető tegnap közölte, két napon belül kihirdetik a spanyol tartomány függetlenségét Spanyolországtól. A lapnak Andrew Rosindell brit tory párti parlamenti képviselő,  a parlamenti külügyi bizottság tagja azt mondta, az EU reagálása sokkal erősebb lenne, ha ilyen jelenetek például Magyarországon játszódnának le. „Akkor több tonna téglát borítanának rájuk”, és ez is mutatja az Unió képmutatását, mondta. Amadeu Altafaj, a katalán kormány állandó uniós képviselője leszögezte, „Olyan országok esetében, mint Lengyelország, szigorú normák vannak, de Spanyolország esetében közönyösség tapasztalható”, noha EU-s polgárok alapvető jogait súlyosan megsértették, jelentette ki.

„A katalán függetlenségi referendum sokkal nagyobb ügy az EU-nak a Brexitnél” címmel a brit Independent arról ír, hogy a spanyol kormány egyértelművé tette: ha Katalónia függetlenné válna, Madrid ellenállna, hogy a tartomány az EU tagja maradjon. Csakhogy akkor egy EU-n kívüli országban lenne az euró a fizetési eszköz, és Brüsszelnek roppant nehéz lenne kizárni egy olyan országot az EU-ból, amely annak tagja akar maradni. Ha mégis a kizárás mellett érvelne, Katalónia olyan fenyegetéssé válna az EU számára, ami nagyobb lenne az Egyesült Királyság kiválásánál.

Hírdetés

A legolvasottabb német hírportál, a Der Spiegel Online szerkesztőségének reggeli kör-emailje szerint Spanyolországban a helyzet totálisan zsákutcába jutott, annyira távol került egymástól a központi kormány és a katalán vezetés.

Ezzel egy újabb uniós ország jutott nehéz válságba. Ez rossz hír Európának, Merkel kancellárnak, Emmanuel Macron francia elnöknek, akik azt akarták, hogy a kontinensnek végre új, pozitív jövőképet adjanak.

A vezető spanyol lap, az El País arról tudósít, hogy számos szakszervezet általános sztrájkot indít azon erőszak nyomán, amelyet az állambiztonsági erők tanúsítottak a katalán függetlenségről tartott népszavazáson. A lapnak nyilatkozó egyik szakszervezeti vezető elmondta, itt még egy általános sztrájknál is többről lesz szó.

/Echo TV nemzetközi sajtószemléje/


Forrás:lovasistvan.hu
Tovább a cikkre »