A kancelláriaminiszter kiosztotta Vargát

Lázár János kiosztotta a nemzetgazdasági minisztert, amiért hajlandó lenne vendégmunkásokat befogadni. A Jobbik szerint a kormány bevándorlási politikája hiteltelen. A szocialisták szerint az alacsony bérek okozzák a munkaerőhiányt.

Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját – hirdette tavaly nyáron az egyik kormányzati óriásplakát a bevándorlásról rendezett nemzeti konzultáció kampányában. A nemzetgazdasági miniszter ma már kész átadni magyar munkahelyeket gazdasági bevándorlóknak. Varga Mihály a napokban azt nyilatkozta a távirati irodának, hogy a hiányszakmákban szükség van szakképzett vendégmunkásokra.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége vetette fel a kormánynak, hogy a munkaerőhiányt olyan vendégmunkásokkal enyhítsék, akik az Európai Unión kívüli országokból érkeznek. Ilyen például a szomszédos Szerbia vagy Ukrajna, ahol magyarok is élnek. „A vendégmunkásoknál olyan képzett, szakképzett és kulturálisan beilleszthető vendégmunkásokra lenne szükség, akik rövid távon is képesek a magyar gazdaságon segíteni. Az Európai Unión kívüli, de az európai kultúrkörhöz tartozó munkásokra gondoltunk” – vélekedett Rolek Ferenc. Az érdekképviselet alelnöke a Hír TV-ben arról beszélt, hogy 30-40 ezer vendégmunkásra lenne szükség.

„Olyan jövedelmeket adnak az emberek számára, amely Európa Bangladesévé teszi Magyarországot” – mondja Gúr Nándor. A szocialisták szakpolitikusa az alacsony béreket okolja a munkaerőhiányért. „Abba a helyzetbe jutott Magyarország, hogy nincs elég munkaereje bizonyos szakterületeken. Ez a kormány bűne és hibája. A második, hogy megoldást kell találni, de erre nem az a válasz, hogy harmadik országból érkezett munkavállalókat foglalkoztassanak, de a következő feladata az kell hogy legyen, hogy a magyar munkaerőről gondoskodjon” – tette hozzá az MSZP országgyűlési képviselője.

A Jobbik szerint a nemzetgazdasági miniszter álláspontja elfogadhatatlan. „A kvótás népszavazás egyfajta színjáték csupán, hiszen Varga Mihály kijelentése után a kormány tevőlegesen hozzá akar járulni migránsok, adott esetben százezres nagyságrendben való betelepítéséhez. És hogy migránsok tízezrei számára munkahelyet, szálláshoz való támogatást biztosítanak, ezzel egyértelműen szembemennek azzal, amit a szuverén nemzetállami érdekek megkívánnak” – fogalmazott Z. Kárpát Dániel.

„Nem tudjuk összkormányzati szinten elfogadni az NGM javaslatait” – jelentett ki Lázár János. A Miniszterelnökség vezetője szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján üzent a gazdasági tárcának. „Nincsen szükség vendégmunkásokra, amíg nem rendeződik a hazai emberek helyzete. A kormány célja, hogy feltárja az erőtartalékokat, ami lehet küzdelmesebb, mint bárkit behívni. Mindenkinek segítenünk kell, senkit sem hagyhatunk az út szélén” – fogalmazott a kancelláriaminiszter.

A Nemzetgazdasági Minisztérium egyébként szükségesnek tartotta Varga Mihály szavainak pontosítását. A tárca közleménye szerint szakképzetlen, írástudatlan bevándorlók tömegeinek foglalkoztatását a politikus sem támogatja.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »