A jövő már itt van: Idén megejtik a Hyperloop első nyilvános tesztjét

A jövő már itt van: Idén megejtik a Hyperloop első nyilvános tesztjét

A Los Angeles-i Hyperloop One nevű vállalat bejelentette, hogy lezárult a futurisztikus, vákumcső-technológiáj elvén működő tömegközlekedési rendszer első fejlesztési szakasza, és az év vége előtt végrehajtják az első éles és nyilvános tesztet.

 

Az alacsony-nyomású csőben az utasok és a rakomány 1207 km/h utazhatnak starttól a célig. Az utazókapszula „maglev” (mágneses lebegtetés) technológiával működik, a súrlódás minimális, a rendszer teljesen automata és elektromos meghajtású. Alapvetően két város összekötésére találták ki.

 

A 80 millió dolláros (70,1 millió euró) projekt szülőatyja, a Tesla és a SapceX létrehozója, Elon Musk a Hyperloopal olcsóbb és nagyobb hatékonyságú vasúti közlekedési eszközt akart létrehozni.

 

A prototípus jelenleg a nevadai sivatagban készül leendő tesztjére. A nyilvános bemutató célja az, hogy eloszlassák azokat a kételyeket, melyek szerint inkább tudományos fantasztikumról van szól, mint valódi, gyakorlatba is átültethető áttörésről.

 

A képen az útként szolgáló vákuumcsövek. Forrás: independent.vo.uk

 

A Hyperloop One-nak több konkurense is akad, köztük a Hyperloop Transportation Technologies, amely a múlt hónapban írt alá Szlovákiával egy megállapodást egy hyperloop-közlekedési rendszer megépítéséről , amely összekötné Szlovákiát, Magyarországot, Ausztriát és Szlovéniát.

 

Returers.com

Nyitókép: upi.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »