A jövő év termését most alapozzuk meg

Az utóbbi napokban volt lehetőségem sok mezőt végignézni, ahol őszi kalászosok teremtek, és még a kukoricatáblákat is részletesen tanulmányoztam, de erről majd a későbbiekben fogok írni. Azokat a hasznos tennivalókat, melyeket még régebben írtam cikkeimben, hogy milyen műveleteket kell végezni aratás után, majdnem mindenki „elfelejtette”.

Legelőször is, ami a legfontosabb lett volna, az ottmaradt szalmát ledolgozni biotrágyával és betárcsázni a talajba. Sajnos nagyon kevesen végezték el. Talán a tavalyi évhez hasonlítva azért annyi eredményt is elértünk, hogy jóval kevesebben égették el a szalmát a tarlón, és a közeli hetekben be fogják szántani a földbe. Persze úgy lenne jó, ha előtte bioszerrel lepermeteznék, és úgy szántanák fel a talajt. De ami a legtragikusabb, amiről nem lenne szabad megfeledkezni, hogy legalább most a kinőtt ambróziát, a parlagfüvet tárcsákkal felaprítanák, és nem hagynák, hogy újra megérjen a magja és fertőzze a talajainkat. Ha a közeljövőben nem fogjuk tudni megoldani ezt a parlagfű-problémát, akkor sok újabb problémával fogunk találkozni a termelésben. Olyan visszafordíthatatlan folyamatok indulnak el, amit utána már szinte lehetetlen lesz orvosolni.

Már most el kell kezdeni a talaj-előkészítési munkálatokat, mert csak jól előkészített talajban lehet elvégezni a minőséges vetést. Be kell szerezni a kellő mennyiségű komplex műtrágyákat, de különös figyelmet kell fordítani a vetőmag minőségi mutatóira is. Ismétlem, hogy csak fémzárolt, minőséges vetőmagot vessünk, amit speciális vetőmag cégektől vásárolunk meg. Nálunk az Eridon cég működik így munkácsi székhellyel. Idejében behozzák a minőséges vetőmagokat, külföldről is, leginkább Németországból. (Az őszi búza ára például mázsánként 920-940 hr. lesz.) Olyan búzafajtákat hoztak be, amelyek már bizonyítottak, pl: Aktyor, Szamuráj, Matrix. Őszi árpából is többféle lesz. Egy mázsa ára 850 hr. Sajnos nem lesz tritikálé vetőmag, de akinek nagyon szükséges lenne, hívjanak fel engem, és én tudok olyan gazdát, akinek jó vetőmagja van. Ez 500 hr-ba fog körülbelül kerülni.

Az idei évben a vegetációs időszakban jóval több csapadék hullott, mint tavaly. Ez pozitívan hatott a terméshozamra, de nem mindenhol. Ahol nem védekeztek a betegségek ellen, a terméshozam lényegesen gyengébb volt, és a vetőmag minősége is alacsonyabb. Azért hívom fel a kedves termelők figyelmét, hogy ne vessünk olyan vetőmagot, amelynek nem tudjuk pontosan a minőségi mutatóit. Ne sajnáljuk a pénzt évente új fajta vetőmagvak vásárlására! Itt is kétszer nyerünk. Mert a következő években újból vethetünk ezekből a vetőmagokból.

Különös figyelmet fordítsunk a tápanyag utánpótlásra! Ősszel inkább foszfor, kálium hatóanyagú műtrágyát használjunk, ne pedig magában nitrogén műtrágyát, ami lényegében csak a zöld masszát növeli, és csökkenti az áttelelés esélyét.

Ha biotrágyákat is használunk ősszel, akkor a műtrágyák mennyiségét felére csökkentsük, pl: a komplex műtrágyából legalább 3 mázsát használunk föl. Foszfor-kálium-nitrogénnel 45 kg hatóanyagot viszünk be a talajba.

Ha biotrágyát használunk, akkor elég csak a fele, 20-25 kg.

Ha száraz lesz az ősz, hogy erőteljesebben és gyorsabban keljenek ki a magok, vetés után a talajt lehengereljük. Ezzel is serkentjük az egyenletes, korai kelést.

Elérhetőségeim nem változtak; hívjanak a 0503723469 és 0975166318-as telefonszámokon.

Novák András, a Terra Dei szaktanácsadója

Kárpátinfo hetilap évfolyama: Kárpátinfo hetilap 20. évf. 39. számRovat: GazdaságTelepülés: Ukrajna›KárpátaljaCímkék: KárpátaljaTerra Deigazdaságmezőgazdaságőszi kalászosokForrás: Kárpátinfo hetilap


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »