A Jobbik közvetlen köztársaságielnök-választást akar

A Jobbik az Országgyűlés őszi ülésszakán újra benyújtja a közvetlen köztársasági elnök választására vonatkozó javaslatát – jelentette be a párt országgyűlési frakciójának helyettes vezetője szombaton sajtótájékoztatón Budapesten.

Szerinte ezzel visszaadhatnák az embereknek a politikába vetett hitét, ugyanakkor az európai országok többségében és a környező országokban is közvetlenül választják meg az államfőt – közölte Staudt Gábor.

A jelenlegi rendszer annál is inkább fájó, mert Rubovszky György KDNP-s képviselő elszólásából az derül ki, nemhogy az Országgyűlés vagy egy párt, hanem pusztán egy ember, Orbán Viktor miniszterelnök akaratától függ a következő államfő személye – tette hozzá az ellenzéki politikus.

Emlékeztetett arra, hogy az év végén alaptörvény-módosító javaslatukban már indítványozták a közvetlen elnökválasztás bevezetését, de akkor azt a Fidesz “elgáncsolta”. Sőt az MSZP-sem támogatta, vagyis a Fidesszel koalícióban akadályozták meg a Jobbik kezdeményezését – tette hozzá Staudt Gábor.

Kérdésre válaszolva kifejtette: gusztustalan, ha valaki a magyar labdarúgó válogatott sikertelenségét kívánja, hiszen nem Orbán Viktor, hanem az ország csapata játszik az Európa-bajnokságon.

Akinek magyar szíve van, alapvető, hogy a magyar válogatottnak szurkol – mondta.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »