A Jobbik kitart a műveltségi cenzus mellett, a bűnözők egy részének is korlátoznák a szavazati jogát

Az arányosság alapelvének érvényesítéséről, a kampányfinanszírozási törvény módosításáról és a külföldi szavazókra vonatkozó szabályokról egyeztetett szerdán Budapesten az LMP és a Jobbik.

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke a tanácskozást követően újságíróknak úgy értékelt: már az is választási csalás, hogy eltérő szabályok vonatkoznak a külföldön szavazó magyarokra, és a honosított állampolgárok 10 éven keresztül minden választáson jogosultak részt venni. Szerinte emiatt halottak is szavazhatnak. Az ellenzéki politikus akkor tart demokratikusnak egy választást, ha annak szabályaiban minden résztvevő megegyezik. Ez akkor működhet, ha minden ellenzéki politikus komolyan veszi a kérdést – vélekedett, visszautasítva, hogy politikai koalíciót kínálnának.

Hadházy bírálta, hogy a külföldön dolgozók nem szavazhatnak levélben, mint a honosított állampolgárok, a jelenlegi választási rendszert pedig aránytalannak ítélte arra hivatkozva, hogy a megszerzett szavazatok és a parlamenti mandátumok jelentős különbségeket mutatnak. Az LMP-s politikus szóvá tette azt is, hogy a kamupártoknak folyósított kampánypénzeket nem lehetett visszaszerezni, azokat ellenőrizetlenül ellopták.

Dúró Dóra, a Jobbik frakcióvezető-helyettese konstruktívnak minősítette a találkozót, s egyetértett abban, hogy a választási rendszer torzításokat eredményez a mandátumokban. Mint mondta, arra van szükség, hogy a szavazók valódi akaratát képezze le az Országgyűlés. Ismertette azt is, hogy a Jobbik megfontolásra ajánlja a többi pártnak egy műveltségi cenzus bevezetését, azaz alapfokú iskolai részvételhez kötné a választási részvételt. Hozzátette: ez nem idegen a magyar jogrendtől, a jogosítvány megszerzését is ehhez kötik. Dúró Dóra emellett arra is javaslatot tett, hogy bővítsék azon büntetőjogi tételek körét, amelyek a választójog korlátozásával járnak.

A Jobbik egyebek mellett az erőszakos bűncselekményt elkövető visszaeső bűnözők szavazati jogának korlátozását szeretné elérni. A jobbikos politikus egyúttal jelezte, javasolta pártja elnökségének, hogy indítványozzák a választási korhatár 16 évre csökkentését, mert személyes meggyőződése szerint erőteljesebben kell segíteni a fiatalok részvételét a közéletben.

Az LMP által kezdeményezett, hárompártira tervezett egyeztetésen az MSZP nem vett részt.

A Fidesznek erről is a népszavazás ellehetetlenítése jut eszébe

A Fidesz-frakció szerint a Jobbik és az LMP választási rendszerről tartott egyeztetése azt mutatja, hogy a két párt „nem veszi figyelembe a demokratikus normákat és szokásokat”.

A Fidesz-frakció közleményében azt írta: a két ellenzéki párt kezdeményezése „nem irányul másra, mint a népszavazás ellehetetlenítésére”. Úgy értékeltek: „egy demokráciában elfogadhatatlan”, hogy amikor „zajlik egy referendum”, a választási eljárási törvényt módosítsák.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »